Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazzunk vissza 70 évet Budapesten

2009.05.14

Egy több mint hetvenéves, a magyar székesfővárost bemutató turisztikai filmre bukkantak a svéd közszolgálati tévé archívumában.

 

 

Egy sorozat része a ”Bada i Buda”, azaz Fürdőzz Budán című, tíz és fél perces alkotás 1936-ban készült, és sokminden van benne: légifelvételek, Halászbástya, Királyi Vár és díszőrség, matyó kézimunka és néptánc (Gyöngyösbokréta), a Szabadság téren Nagy-Magyarország virágokból és az országzászló félárbócon (Trianon), Hősök tere, Vajdahunyad vára a Városligetben és persze fő attrakcióként Budapest fürdői (Széchenyi, Szt. Gellért hullám- és fedett medencéje, Rudas, Csillaghegy) melyeket a riporter a világ legszebb fürdőinek nevez Európa legszebb városában.

A sorozat többi filmje különböző korokban készült és főként svéd fürdőhelyeket mutat be (linkek jobb oldalon).

 

 Nézze meg a filmet itt...

 

A magyar bemutatás érdekességei a fentieken kívül: a Nagykörút és Rákóczi út kereszteződésének élénk forgalma, balrahajts, korabeli villamosok és autók.

A Margitszigeten [légifelvétel] jól látszik a sportpálya (MAC, Magyar Atletikai Club), messziről egy pillanatra látni az új Nemzeti Sportuszodát (akkoriban épült).

Feltűnő a parkok ápoltsága, az utcák tisztasága, a rend, az emberek magabiztossága es életkedve. Nem túlzás az evezősök száma a Dunán, akkortájt a Dunában nemcsak Római fürdőnél fürödtek - a légifelvételek egyikén látható a Duna pesti oldalán a Lánchidnál a dunai úszófürdő (a noke), a férfiaké az Erzsébet-hídnál volt (párszor úsztam ott).

A Rudas fürdőnél lévő kút gyógyvizét ma is isszák.