Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bringakölcsönzők Budapesten - jön a BUBI

2012.04.08

Jövőre indul a BUBI - bringakölcsönzés Budapesten. A bicajok fél órára teljesen ingyenesek lesznek. 74 állomást építenek ki, ahol felvehetitek és lerakhatjátok a bicikliket. 


Budapest 12 négyzetkilométeres területén 9 kerületben (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII.) lesz elérhető a BuBi rendszer, összesen 74 gyűjtőállomást telepítenek, amelyek 1500 bringa tárolására alkalmasak.

 

Nézd meg, hogy az otthonod vagy a munkahelyed közelében lesz-e:
(A plusz jellel bele is tudsz nagyítani a térképbe)


bubi nagyobb térképen való megjelenítése

Kezdetben ezer bicaj lesz, ezeket előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd, akár egy bankkártya használatával is, és az első 30 percben a bicikli használata ingyenes lesz. A kerékpárokat bármely önkiszolgáló ponton felvehetitek és bármelyiken le is adhatjátok.

A lopások elkerülése érdekében a biciklikben GPS-es nyomkövető lesz, a regisztráció miatt tudni fogják, hogy kinél van az adott kerékpár, a dokkolóállomásokat térfigyelő kamerával őrzik, és a rendőrség is figyelni fogja a rendszert. Ezen kívül a bicajok olyan egyedi alkatrészekből állnak majd, amelyeket más biciklikhez nem lehet felhasználni.

A Budapesti Közlekedési Központ azt várja, hogy az Európa legtöbb nagyvárosában már működő rendszer Budapesten is csökkenteni fogja a légszennyezést és a közlekedési dugókat.

A várhatóan megnövekedő kerékpáros forgalom miatt felülvizsgálják a belváros közlekedési rendjét, és a balesetveszélyes csomópontokat átalakítják.

 

Forrás: