Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balaton és környéke

2009.06.15

A Balaton az egyik legfelkapottabb úti cél, és miközben rejtett kincseit kerestük, rá kellett döbbennünk, nagy nevezetességeit utoljára bő 15 éve, iskolai kirándulások alkalmával láttuk. Fedezzük fel újra a Balatont!

 

TIHANY

Tihany apró félsziget a magyar tengerben, tudjuk, szinte leckeszerűen. Aztán az apró egészen nevetséges jelzővé válik, amikor megérkezünk ide. Tihanyról mindenkinek az apátság, a visszhang és a Közép-Európában egyedi, épségben megmaradt barátlakások jutnak eszébe. A tihanyi bencés apátság azonban nem csak a barokk templomból állt. A bencéseknek volt borospincéjük présházzal, ahol az apátsági birtokon termelt szőlőből készült jófajta bort tárolták, volt magtáruk, községkocsmájuk, valamint orvosuk önálló házzal. Tihanyt I. András király kedvelte annyira, hogy itt alapított királyi monostort és családi temetkezési helyet, de Habsburg József főhercegnek is nyaralókastélya volt itt.

 

 

Kép

 

A félsziget természeti gazdagsága vetekszik történelmével. Itt alakult Magyarországon az első tájvédelmi körzet, éppen ezért a hagyományos apátság-barlanglakások-tópart kiránduló-háromszöget érdemes további csatangolással bővíteni. Főként a hegyekben. Talán az egyik legszebb túraútvonal az Apáti-hegyet, Nyereg-hegyet és Csúcs-hegyet összekötő keskeny, sziklás gerinc, melyről elképesztőn gyönyörű a panoráma. Tiszta időben látható a Balaton-felvidék, a Balaton déli medencéje és a félsziget belső részei is. Az útvonaltól kicsit „beljebb”, az Apáti-hegy déli részén 1924-ben telepítették az első levendulatöveket.

 

 

KépA levendulából nyert illóolaj vetekedett a francia levendulamezők olajával, így lett Tihany Magyarország Provence-a. Később mandulafákat ültettek a területre, de az „öreg levendulás”, némi kálvária után, még ma is virágzik, sőt évente egyszer, fesztivál keretében turisták segíthetnek a virágok betakarításában.

 

 BADACSONY

 


A Badacsony a „koporsó” alakú tanúhegy, amelynek oldalain szőlőt termesztenek, a szőlőből készült bor pedig világhírű. „Igazi” hegyekhez képest – legyen, mondjuk, a viszonyítási alap az Alpok – a Badacsony aprócska domb, de mégsem csak elfogult szívünk mondatja, hogy szépségével bármilyen heggyel felveszi a versenyt, és romantikából sincs hiány. A Rózsakő a legenda szerint Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, és a helyiek úgy tartják, hogy ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. Azonban nemcsak párok ücsörögnek a bazaltkövön, hanem reménytelenül szerelmes lányok is, mert a néphit szerint szerelmük így beteljesedhet. Különösen igazzá válik a mondás, hogy a szerelemért meg kell küzdeni, ha a bujdosók 464 darab lépcsőjén közelítünk a Rózsakő felé. A lépcső elnevezésének is romantikus a története, de nem elszökött szerelmesekre kell gondolni, hanem a labancok ellen harcoló kuruc vitézekre. A Badacsony legmagasabb, 438 méteres pontján épült 1961-ben a Kisfaludy-kilátó. Apró csalódás, hogy a kilátóból a Balaton nem, viszont a Tapolcai-medence jól látható. A Badacsonyon több túraútvonal közül lehet választani, az egyik a 10 km hosszú Badacsonyi körút, amely a Badacsony minden nevezetességéhez elkalauzol. A badacsonyi vasútállomásról indul, és oda is ér vissza, közben érinti a Rózsakövet, a kilátót és a Bujdosók lépcsőjét. Érdemes még felkeresni Szegedy Róza házát. A falusi barokk stílusjegyeit felvonultató épületben élt egykoron Kisfaludy Sándor és felesége, akik anno egy szüreten ismerkedtek meg. A ház ma múzeum.

 

 

BALATONALMÁDI

 

 Balatonalmádiba anno fürdeni járunk. Almádi volt a STRAND, sőt olykor még a Balaton is, főtt kukoricával, lángossal és összeérő törölközősarkakkal. Templomot és fákat máshol is láthattunk, de a Balaton csak itt volt. Szívesen mondanám, hogy a városban megállt az idő, de nem így van, Balatonalmádi napjainkban is strandjairól számon tartott település, de azoknak sem kell aggódniuk, akik a nyaralás alatt kirándulni is szeretnének. Több túraútvonalon lehet sétálni, és kis fantáziával egészen mesebeli vidéket térképezhetünk fel. Az Óriás orra, a Malom-völgy, az Ember-szikla, a Remete-völgy, a gyertyános-tölgyes Vödör-völgy. Az Öregpark kialakítását a XIX. század végén kezdték. Mára mesebeli erdővé vált, ahol jól megfér egymás mellett az ezüstjuhar, a narancseperfa, platán és a krisztustövis. A Remete-patakon a Sóhajok hídján át vezet a sétaút. A terület jellegzetessége továbbá a vörös homokkő, amelyet nemcsak bányásznak, hanem épületek, sírkövek és emlékművek készülnek belőle, az egyik legjellegzetesebb az Óvári-kilátó. A Vörös Homokkő tanösvény 6 kilométeres túra, és a Városháza tértől az Öregparkon át az Óvári „messzelátóig” minden nevezetességet bemutat.

 

 

Kép

 

  Balaton Bike Fest

A szervezők nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy megrendezik Magyarország legnagyobb kerékpáros őrületét. Minden bicikli, még a vízi változat is szerepet kap. Lesznek, akik az urban downhill pályán száguldoznak nyaktörő tempóval, és lesznek profik és amatőrök, akik beneveznek a Balaton Maratonra. Természetesen nem marad el az országúti körverseny, ott lesznek a triálosok, és új műfajként a kajak-mountain bike duatlon debütál. Este az Electronic Beats lesz a hangulatfelelős.

Helyszín: Balatonfüred
Időpont: 2009. június 25–29.