Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gwyneth Paltrow sötét oldala

2009.03.17

Viva la vida
Gwyneth Paltrow sötét oldala

 

 

Viva la vida - Gwyneth Paltrow sötét oldalaUgye álmukban sem gondolták volna, hogy Gwyneth Paltrow, az Oscar-díjas színésznő iszik, káromkodik és bulizik? Pedig szó szerint ez derül ki az alábbi interjúból.
Gwyneth nem pont olyan, amilyennek képzeltük.Egy pubban ülünk, hogy megbeszéljük a másnapi interjút. Amikor megkérdezem Gwynethet, mit iszik, több mint kimerítő választ kapok. „Nagyon szeretem a jó vörösbort.
A világ minden kincséért sem mondanék le róla. A fehérbor is finom, a lagert viszont kifejezetten nem szeretem, az erősebbeket annál inkább – imádom a Guinnesst. Néhány nappal ezelőtt pedig tudod, mit ittam? Francia Martinit. Kóstoltad már? Hát, az valami isteni, nem is tudtam betelni vele.”


Muszáj megkérdeznem, hogy nem lenne-e kedve kijönni velem rágyújtani. „Jaj, dehogynem! Mit nem adnék, ha a cigaretta nem lenne ennyire egészségtelen! Borzasztóan hiányzik. Az utolsó szálat akkor szívtam el, amikor megtudtam, hogy várandós vagyok Apple-lel. Muszáj volt leülnöm és búcsúzóul elszívnom még egyet utoljára. – Sóhajt. – Tudom, hogy erről nem szokás áradozni, de szerintem a dohányzás csodálatos dolog, épp ezért borít ki annyira, hogy rákot okoz. A cigaretta a mindennapjaim része volt, azzal gondolkodtam, azzal írtam. Imádom a szertartásosságát, és nagyon szeretem a nyers dohány illatát is. Ha viszont valakinek gyereke születik, vagy tanúja lesz egy olyan halálnak, mint amilyen az apámé volt, az mindent felülír, egyszerűen már nem teheti meg, hogy rágyújtson. Soha nem akarnám kitenni a gyerekeimet annak, amin én keresztülmentem. Nem dönthettem másképp, csak úgy, hogy abbahagyom. De egyvalamit megfogadtam: hetvenéves koromban újrakezdem!”


Viva la vida - Gwyneth Paltrow sötét oldalaMásnap egy kávézóban találkozunk, a harminchat éves Gwyneth és férje, a harmincegy éves Chris Martin észak-londoni otthonától nem messze, ahol két gyerekükkel, a négyéves Apple-lel és a kétéves Mosessel immár ötödik éve élnek. Gwyneth farmert visel, V-nyakú Dolce&Gabbana pulóvert és álomszép Louboutin bokacsizmát. Az összhatás lenyűgöző, még azzal együtt is, hogy az alaposabban szemlélődő itt-ott észrevehet kisebb tökéletlenségeket, például tej- és bébiételfoltokat a ruháján. Gwyneth szőke bubifrizurája sem tökéletes, kicsit le van nőve, összességében azonban mégis – vagy talán éppen ezért – ellenállhatatlan és ragyogó. Cseppet sem meglepő, hogy ez a mindenen átsugárzó finomság és elegancia megragadta Diego Della, a Tod’s csoport elnök-tulajdonosát, aki felkérte Gwyneth-t, hogy legyen a Tod’s arca. „Gwyneth tökéletes – mondja róla. – Ô a 21. századi Audrey Hepburn.”


Gwyneth törzsvendég ebben a csendes kávézóban, itt senki nem zaklatja, ezért nyugodtan beszélgethetünk anélkül, hogy attól kellene félnünk, a holnapi lapok esetleg címoldalon hozzák a történetet. Gwyneth szórakoztató társaság – igen, szórakoztató –, szellemes, őszinte, önironikus – és előszeretettel káromkodik. „Egyáltalán nem az a sznob és unalmas lény, akinek gyakran képzelik – mondja róla James Gray, legújabb filmjének, a Two Loversnek a rendezője. – Az emberek teljesen félreismerik őt, meg vannak győződve róla, hogy Gwyneth karót nyelt, unalmas liba. Pedig egyáltalán nem. Két lábbal áll a földön, pontosan tisztában van azzal, mi zajlik a világban, ha például egy nemrég a Youtube-on látott videóról beszélek neki, amihez egy meglehetősen durva vicc is tartozik, biztos lehetek benne, hogy ismeri a felvételt, sőt tetszik is neki.”


A színésznőnek van egy Goop címen futó internetes hírlevele, amelyikben személyes tapasztalatait osztja meg és tanácsokat ad egészség, főzés, divat és életmód témában. Büszkén meséli, hogy mára már majdnem hatvanezer előfizetője van. A Goop egyébként becenév, amit „egy barátomtól kaptam”. Ahogy ezt mondja, nincs kétség, hogy ez a bizonyos barát a férje, Chris Martin.
Viva la vida - Gwyneth Paltrow sötét oldala„A Goopnak több célja is van. Az elmúlt években az energiáim nagy részét inkább az otthonomra fordítottam. Kétgyerekes anyaként jócskán visszavettem hollywoodi elkötelezettségeimből, így arra is több időm volt, hogy az életről és az ételről gondolkodjam. Az én filozófiám nagyjából azonos Jamie-ével (Oliver): én is úgy gondolom, ha főzöl valakinek, akkor azzal a szeretetedet fejezed ki az adott személy iránt. A közös étkezések emellett remek kapcsolatépítő események is. A Goopon tulajdonképpen továbbadom az évek során összegyűjtött tapasztalataimat. Annyi mindent kipróbáltam, edzésmódszereket, alternatív gyógyászatot… érdekel, mit gondolnak a világról a szufik, mi van a Kabbalában, mit gondolnak a buddhisták vagy a keresztények. Sok értékes kapcsolatra tettem szert a húszas éveimben, a forgatások miatt rengeteget utaztam, ráadásul a férjem is hivatásos világjáró, így rengeteg embert és sok jó helyet ismerek.”


Ennek ellenére Gwyneth tisztában van azzal, hogy az emberek esetleg félreértelmezhetik szívből jövő, jószándékú tanácsait. A Goop jelmondata – „Kényeztesd a belső énedet!” – gazdasági válság idején lehet, hogy nem mindenkinek rokonszenves. Az átlagember a fennmaradásért küzd, se ideje, se pénze a belső énjét kényeztetni. „Szerintem ez nem feltétlenül igaz. Sok dolog egyáltalán nem pénzfüggő, vagy nem annyira, mint amennyire első pillantásra tűnik. Ugyanakkor vagyok, aki vagyok. Nem próbálok egy percig sem úgy tenni, mintha tizenötezer fontos éves jövedelemmel rendelkeznék. De ahogy az előbb is mondtam, nem ez a lényeg. Rengetegféleképpen gazdagíthatjuk az életünket, de úgy biztosan nem, ha csak tétlenül ücsörgünk. Tudatosan kell építeni magunkat és a szűkebb környezetünket. Az, hogy helyesen táplálkozzunk, mozogjunk, esetleg meditáljunk, viszonylag kevesebb pénzből is megvalósítható. Ha igyekszünk jó emberek lenni és szándékosan nem ártani másoknak, az szintén nem kerül semmibe. Ezzel a hozzáállással két hét sem kell hozzá, és gyökeresen megváltozik bárki élete, ezt garantálom.”


A Goopra érkező pozitív visszajelzések száma szerencsére messze túlszárnyalja a rosszindulatú reagálásokat. „Ha csak egyetlen ember is akad, akinek segíteni tudok, már megérte. A gyűlölködők pedig elmehetnek a p’csába!”
Gwyneth elég tapasztalattal, önismerettel és önbizalommal rendelkezik ahhoz, hogy a negatív megjegyzéseket elengedje a füle mellett.