Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sminkecsetek használata

2010.04.05
Bemutatjuk a sminkecsetek helyes használatát

 

Nem adjuk fel, igenis meg lehet tanulni harminc felett is sminkelni, és igen, azoknak is, akiket - hozzánk hasonlóan - zéró kézügyességgel áldott meg a Jóisten. Most a különböző sminkecsetekről elmélkedünk, szakértő segítséggel, mert ezek használatával minden könnyebben megy. Kipróbáltuk, és valóban.

Tudjuk, hogy léteznek, nagyjából sejtjük, hogy megkönnyítené az életünket, de felesleges luxusnak tartjuk a sminkecsetek hétköznapi, saját kezünk általi használatát. Nem így kellene, hogy legyen, nekünk elhihetitek, kipróbáltuk a különböző eszközöket, és higgyétek el, ezek segítségével még a legsutább kézügyességgel megáldott nő is képes olyan árnyékot satírozni szemhéjára, hogy kis túlzással a csodájára járnak. Ezért elöljáróban egy pár szót engedjetek meg az ecsetekről, úgy általában, aztán belehúzunk és sminkesünk segítségével elmondjuk, melyik, mire jó.

 


Általában az ecsetekről

Az igazán minőségi ecsetek valódi állatszőrből készülnek - igen, sajnos, mi magunk is szemlesütve írjuk ezt le -, mivel nem hullik a szőrük, és szebben lehet velük satírozni a lágyabb szőrszálak miatt. Ha egy ilyen ecsetet megveszünk, számoljunk vele, hogy majdnem örök életű, ha megfelelően használjuk, rendszeresen tisztítjuk, akkor mindenképpen kitart. A tisztítással kapcsolatban, minden használat után langyos szappanos vízzel ki kell mosni az ecseteket, főleg az alapozós ecseteknél igaz ez, de bármilyen más ragacsos készítménynél figyelnünk kell arra, hogy alaposan átmossuk. Hiába a tisztítás, mégse használjuk közösen családtagjainkkal, mindenkinek legyen meg a saját ecsete, hogy elkerüljük a különböző bőrbetegségeket.

A következőkben ismertetjük, milyen típusú ecsetekből áll egy alapecset-szett, mire jók és hogyan használhatóak a benne található eszközök külön-külön; de a végére az is kiderül, hogy ha profibb módon és gyorsabban szeretnél sminkelni, ezek közül melyiket kellene használnod - nyugi, nem mindegyiket.

Az alapecset-szett összetevői

Hogy megkönnyítsük a használatot, alapul vettünk egy boltokban kapható ecset szettet, és végigvettük, hogy melyik ecset mire való, illetve azt is, hogy hogyan használhatjuk.

 Sminkesünk szerint általában a következő ecsetek találhatóak egy készletben: ferde végű kontúrecset (1), kis félkörívű ecset (2), kerekített végű lapos ecset (3), félig ferde, dús árnyékoló ecset (4), nagy félkörívű ecset (5), hegyesebb végű satírozó ecset (6), szemöldökfésű (7).

 

Kis és nagy félkörívű ecset (2, 5)

A kerekített végű, kisebb ecsetet a vonalak pontosítására, vagy az apróbb bőrhibák korrektorral való eltüntetésere használhatjuk - tudtuk meg Hornyák Dia, sminkestől. "A kis bőrhibáinknál úgy kell használni a korrektorecsetet, hogy a közepére tesszük a korrektor, az ecsettel pedig finoman eldolgozzuk a szélek felé, hogy egybe olvadjon a bőrrel."

A vonalak precizitására és kemény anyagok felvitelére használjuk a nagyobb méretű ecsetet, ezen kívül szemhéjpúder felvitelére és nagyobb felületek korrektorozásánál is praktikus a lekerekített végű, nagyobb méretű ecsetet.Hegyesebb végű, satírozó ecset (6)

Ezt az ecsetet a szemhéj mélyítő ívében használjuk, de felvihetjük vele a szemhéjpúdert is, mivel bármilyen más satírozásra is kitűnően alkalmas. Dia szerint bár sok mindenre használható ez az ecset, talán a mélyítő ív meghúzására a legpraktikusabb, "az a lényege, hogy a "hegyét" beállítjuk a szemtörésbe, ahol van a mélyítő ív, és azon egyszerűen végigsatírozzuk."Nem kell megijedni, könnyű lesz vele dolgozni, hiszen egy kicsit hegyes az ecset vége, és ez a vég illeszkedik az ívbe" - mondta a szakember, és mi hiszünk neki, még akkor is, ha elsőre ez hihetetlenül is hangzik. Az idén is divatos füstös szemeknél tökéletesen lehet használni ezt az ecsetfajtát, mivel könnyű vele satírozni.

Félig ferde, dús árnyékoló ecset (4)

Használhatjuk a festék szemhéjra való felviteléhez, illetve a satírozásnál is nagy hasznát vehetjük.

"Én a legjobban ezt az ecsetfajtát arra szeretem használni, hogy a külső szemzugba, abba a kis háromszögbe egy sötétebb, matt színt tudjunk festeni, ettől ugyanis kicsit "felemelkedik" az egész szem, szebb vágású lesz tőle a szemünk" - mesélte Dia a tapasztalatait.

Kontúrecset (1)

Ezzel a kisméretű ecsettel nagyon precíz kontúrokat tudunk húzni a szemünkre - igen, még azok is, akiknek remeg a keze -, egyrészről tusvonalat tudunk rajzolni, tartósíthatjuk vele a szemceruzát, másrészt pedig a szemöldökünk megrajzolásánál is sokat segíthet. Nagyon praktikus ecset, Dia szerint érdemes külön is megvenni, olyannyira jól használható.

Így kell használni: "Az a lényege, hogy belemártjuk a tusba az ecsetet, majd a felesleget elkenjük a kézfejünkön, ezáltal sokkal jobban összeáll a festék az ecsetben, könnyebb vele dolgozni. Ezek után, ha a kellő mennyiségű tus maradt rajta, beállítjuk az ecsetet a szempillák tövébe, és onnan a ferde ecset segítségével már könnyebben tudunk szép vonalat húzni. A szemceruzánál is hasonlóképpen járunk el, kihúzzuk a szemünket szemceruzával, majd a vonalra ugyanolyan árnyalatú púdert viszünk fel az ecset segítségével, vékonyan, ugyanabban a vonalban, ezáltal tartósíthatjuk a szemceruzát."

Kerekített végű, lapos ecset (3)

Ezt a kis félkör alakú, nagyon lapos ecsetet vízálló, illetve nagyon kemény állagú termékek elsatírozására használjuk, mivel nagyon kemény a szőrökből készült.

"A füstös szemek kezdő lépését tudjuk elvégezni, bázisszín felviteléhez kitűnően használható. A szemceruzát, darabosan felkenjük a szemhéjra, és ezzel a körsatír ecsettel könnyen össze tudjuk dolgozni, majd erre jöhet rá a szemhéjpúder az applikátorral" - adta az útmutatás sminkesünk.

Szemöldökfésű (7)

Dia szerint a szemöldökfésű használata nem igényel nagy tudományt, mégis látványos javulást érhetünk el vele. Mielőtt az ecsetet használjuk, jó, ha teszünk alá egy a szemöldökünk árnyalatához illő port, de figyeljünk rá, hogy keveset vigyünk föl, hogy természetes hatása legyen."A szemöldökfésülésnek is van taktikája, a szemöldök tövétől indulva ráfektetjük az ecsetet a szemöldökünkre, és először felfelé, majd a csúcsnál lefelé húzzuk a szemöldököt, ezáltal lesz természetes hatású a szemöldökünk."

Ami kimaradt: rúzsecset, nagyobb ecsetek

A számtalan ecset közül nyilvánvaló, hogy csak a profi sminkesek használják az összeset, a hétköznapokban nekünk elég csak pár darab. Dia elmondta: a három nagyobb méretű ecseten - alapozó ecset, pirosító ecset, púder ecset - túl még három darab feltétlen szükséges a precíz sminkeléshez: a kisméretű, ferde végű ecset a precíz kontúrokhoz, az árnyékoló ecset és a rúzsecset.

Rúzsecset

Miután szájkontúrceruzával - nem szemceruzával! - megrajzoljuk ajkunk körvonalait, aztán jöhet a rúzs felvitele, kézzel, ecsettel, vagy magával a rúzzsal, kinek mi a kényelmesebb. A rúzsecsetet elsősorban nem a rúzs felvitelére használjuk, hanem a kontúrok pontosítására, hogy összemossuk a szájceruza és a rúzs felületét.

 "Élénk színeknél különösen fontos, hogy precízen megrajzoljuk a körvonalakat, hiszen ott nagyon látványos ha hibázunk. Ha eltérő a szájceruza és a rúzs árnyalata, akkor szintén hasznos lehet a rúzsecset, mivel már nem divat, ha eltérő színeket használunk." A rúzsecset használatánál nincsenek konkrét szabályok, mindegy, hogy hol kezdjük, a lényeg, hogy a szegélyeknél óvatosan, pontosan dolgozzunk.

Nagyobb méretű ecsetek

Az alapozó, a púder és a pirosító felvitelére természetesen nagyobb méretű ecsetet használunk, mivel nagyobb felületen dolgozunk velük, ezek az ecsetek többnyire nem találhatóak meg az ecsetkészletekbe, ezeket külön kell beszereznünk.

Az alapozáshoz használt ecsetnél olyan ecsetet válasszunk, melynek kétrétegű szőre van, a felső hosszabb, lágyabb, az alsó, tömöttebb és sűrűbb. Azért fontos ez, mivel ha a kézfejünkről vesszük fel a krémes állagú anyagot, a hosszabb szálakkal könnyű felvinni, aztán rányomva a rövidebbek szépen egyenletesen oszlatják el az alapozót.A segítségért köszönet Hornyák Diának!