Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuti tippek befőzéshez

2009.07.09

Tuti tippek befőzéshez: 3  egyszerű recept

 

 

Sokan nosztalgiával gondolunk vissza azokra a hétvégi ebédekre, amelyeket a nagymama által eltett kompótok tettek teljessé. Ahogy újra „erőre kap” a lekvárfőzés a modern háziasszonyok között, úgy hódít teret a gyümölcsök kompótként történő eltétele.

 

 

Ami nem is csoda, hiszen a befőzés korántsem olyan bonyolult, s ezeket az önkezűleg eltett gyümölcsöket nyugodt szívvel kínálhatjuk a családunknak, adhatjuk a gyerekeinknek.

A befőzés menete:

  • Alaposan kitakarítom a konyhát.
  • A befőzésre szánt üvegeket alaposan kimosom.
  • A hibátlan gyümölcsöt tisztességesen megmosom.
  • Megfőzöm a gyümölcsökhöz a szirupot (1 liter vízhez 60 dkg cukrot számolok, ezt összeforralom).
  • A gyümölcsöket az üvegbe teszem.
  • Egy nagy, lekvárfőzéshez használatos lábas aljába gyűrt újságpapírt helyezek.
  • A gyümölcsökkel teli edényeket az üveg ¾-éig újságpapírba tekerem, s így állítom bele a lábasba.
  • Az üvegekkel teli lábast óvatosan felöntöm vízzel, úgy, hogy a víz ne érjen túl az újságpapíron (és semmiképp ne érje el az üveg száját!).
  • A gyümölcsökre ráöntöm a forró szirupot, majd az edények tetejére egy vizes konyharuhát terítek.
  • Amikor felforr a víz, akkor úgy állítom be a lángot, hogy folyamatos forrásban maradjon, de ne lobogjon túlságosan, és így főzöm az üvegek tartalmát bő negyedórán át.
  • Végezetül lezárom a lángot, az edényeket meg – a teljes kihűlésig – a lábasban hagyom.
  • A kihűlt edényeket celofánnal lezárom, és hűvös, árnyas helyre teszem.

Az idénygyümölcsök szinte bármelyikéből készíthető befőtt. Általában szilvából, meggyből, barackból, körtéből szokták készíteni.

A szirup fűszerezésével, alkohollal történő keverésével vagy helyettesítésével különféle ízesítésű befőtteket készíthetünk.

A gyümölcsökhöz való szirupokat fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal vagy vaníliával, de merészebb kompozíciók esetén használhatunk egy kevés mustármagot, mézet, zöld fűszereket, ecetet, illetve karamellizálhatjuk a cukrot a szirupba kerülés előtt.

 Őszibarackbefőtt

 

  • 5 kg őszibarack
  • 4 liter víz
  • 2 kg cukor

A barackokat megfelezem és meghámozom. Üvegekbe rendezem a gyümölcsöket, majd a felfőzött sziruppal leöntöm őket, és a fent leírt módon dunsztolom.

 

 

Málna rumban eltéve



  • 2 kg málna
  • 1 kg cukor
  • rum

Az üvegekbe rétegesen teszem a málnát és a cukrot. Amikor már tele van az üveg, rummal felöntöm, végezetül fél óráig dunsztolom.

Fahéjas körte

 

  • 4 kg vilmoskörte
  • 3 liter víz
  • 1 ½ kg cukor
  • 2 darabka fahéj

A körtéket megfelezem, magházukat kiszedem, üvegbe teszem. A szirupot a fahéjjal felfőzöm, majd felöntöm vele az üvegeket, és legalább húsz percig dunsztolom.