Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


New York living

2009.08.10

New York living

Ez a Sohóban, New York művésznegyedének szívében található loft ritka lehetőség arra, hogy a világot olyannak lássuk, ahogy Piero Lissoni, az egyik legnagyobb mai olasz tervező megálmodta.
New York livingNew York livingNew York living


Ha Piero Lissoni képes lenne egy napnál hosszabb ideig egy helyben maradni, minden bizonnyal ez a Sohóban, New York művésznegyedének szívében található loft lenne az otthona. De olyan neves olasz cégek, mint a Porro, a Boffi és a Living Divani művészeti vezetőjeként és – többek között – a Cassina, a Capellini, a Flos, a Kartel, az Alessi, a Knoll, a Poltona Frau és a Fritz Hansen márkák tervezőjeként ritkán fordul elő, hogy éppen nem utazik.
Saját, hetvenfős, Lissoni Associati nevű tervezőirodája szülővárosában, Milánóban van, de itt valószínűleg kevesebbet tartózkodik, mint Hongkong, Párizs vagy Bombay reptéri váróiban illetve különböző közlekedési eszközökön. Nyáron egy átlagos hete a következőképpen néz ki: az egyik nap délelőttjén még Milánóban volt, utána négy órát töltött Londonban, onnan visszament a milánói irodába egy gyors ellenőrzésre, majd rövid megbeszélést folytatott Amszterdamban. Másnap a reggeli járattal Mexikóba repült, két nappal később pedig már New Yorkban tárgyalt... Még leírni is szédítő, de ő szemmel láthatóan élvezi ezt a tempót.
Arra a kérdésre, van-e mottója, valamilyen vezérlőelve, amit követ, meglepetten válaszol: „Nincs. Miért, kellene hogy legyen? Hiszen mindennap változom.” És valószínűleg éppen ettől olyan jó abban, amit csinál. Csak ő tud úgy elképzelni és megalkotni egy formát, hogy az sima, letisztult és modern legyen, mégis jellegzetesen olasz – és bármilyen környezetbe beilleszthető.
New York livingNew York livingNew York living

Személyes stílusa nagyon széles spektrumot fog át. Milánói lakásában érdekes összhatást nyújt egymás mellett az antik japán Tansu mellvért, az értékes kínai porcelán, Hans J Wegner Wishbone széke, Poul Kjaerholm dán tervező székei, valamint egy márványból készült indiai Mogul trónszék. Saját tervezésű darabot viszont egyet sem találunk. „Nem akarok a saját katalógusom lapjai közt élni” – mondja, pedig éppen e katalógus megjelenése jelzi az új üzleti koncepciót, hogy szélesebb réteg számára is hozzáférhetők lehessenek a Boffi, a Living Divani és a Porro, BY néven forgalmazott termékek. Egyelőre kizárólag New Yorkban, a Green Street 142. szám alatt nézhetik meg az érdeklődők a Piero Lissoni által berendezett loftot. Csak meg kell nyomni a kapucsengőt, és a legfelső emeleti lakást kérni. Ki tudja, talán maga a mester nyit ajtót...
New York livingNew York livingNew York living