Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindent az epekőről

2009.07.24

 

Epekő fajtái, képződése, tünetei és megelőzése

Az epesavak képesek némelyik vírus és baktérium megsemmisítésére. Amennyiben az összetevők aránya megváltozik, megindul a kőképződés lassú folyamata, ami talán éveken át sem okoz panaszt.

 

Epekövek

Az epefolyadékot a máj termeli, naponta 1–1,5 liternyi mennyiségben. Fele közvetlenül a vékonybélbe jut, másik fele az epehólyagba kerül. A zöldessárga, keserű folyadék a zsírok bontásához, a salakanyagok kiürítéséhez, a fölösleges koleszterin eltávolításához, egyes vitaminok felhasználásához szükséges. Az epehólyagba került híg epéből a víz 90 százalékban visszaszívódik a szervezetbe, az epe besűrűsödik, keverednek egymással az összetevői: a májból származó koleszterin, a méregtelenítési folyamatból kikerülő salakanyagok; az epesavak, különböző sók, a széteső vörösvértestekből származó epefesték, a bilirubin.

Az epesavak képesek némelyik vírus és baktérium megsemmisítésére. Amennyiben az összetevők aránya megváltozik, megindul a kőképződés lassú folyamata, ami talán éveken át sem okoz panaszt. Az egyensúly megbomlása több ok miatt bekövetkezhet: ilyen a máj működési zavara, a koleszterinben bőséges táplálkozás, az epefolyadék keverésében beálló zavarok (időskorban az epehólyag izomzata is gyengül, de a kövek is gátolják az epehólyag összehúzódását, gyulladást idézhetnek elő), csökkenhet az epesav termelése, a rendszertelen étkezés, de a divatos fogyókúra is az epeürülés gyakoriságának és mennyiségének csökkenéséhez vezet, akárcsak az éhezés.

 

 

Az epehólyagnak naponta kétszer teljesen ki kell ürülnie ahhoz, hogy túlságosan ne sűrűsödjön be. Élettanilag ez reggel és kora délután különösen fontos. Ha ez nem következhet be, az epefolyadék túltelítetté válik, a koleszterin kicsapódik, és apró kristályokat képez, amelyek kezdetben mikroszkopikus méretűek, de évek során tyúktojás nagyságúra is hízhatnak. Lehet az epehólyagban egy nagy kő, de száz kicsi is, amelyek gátolják az epehólyag összehúzódását, sértik a hólyag falát. A kövek összetétele egyénenként változó: 80-90 százalékban koleszterinkövek, a többi pigment- vagy kalcium-bilirubinkő.

Az epehólyag kiürítése

Az epehólyagban összegyűlt, összekeveredett epefolyadék a hasnyálmiriggyel közös vezetéken át, az Oddi-féle zárógyűrű megnyílása után juthat a patkóbélbe (nyombél, a vékonybél első szakasza). A patkóbélbe a gyomorból átjutó ételpép hatására termelődő bélhormon, a kolecisztokinin nyitja a zárógyűrűt, s egyúttal összehúzza az epehólyagot. A bélbe jutó epe fokozza a bélhormon termelődését, és ez biztosítja, hogy a zárógyűrű akár órákon át is nyitva maradjon, s az epehólyag teljesen kiürüljön. Sok szénhidrát, kevés zsír nem képes a zárógyűrű megnyitására vagy tartós nyitva tartására.

A szénhidrátok erjedni, a fehérjék rothadni kezdenek, gázképződést, puffadást okozva. Az epehólyag 100 százalékban kiürül három tojás vagy egy pohár 20 százalékos tejföl elfogyasztása után. Az epe kiürítésében további segítség egy csésze citromos meleg tea vagy tonik, gyomorkeserű, gyömbér, grépfrút, endívia, articsóka, illetve máriatövismag-, kamilla-, borsmentatea fogyasztása.

 

 

Ha az epehólyag rendszeresen nem ürül ki teljesen, a hólyagban maradó rész pang, sűrűsödik, iszaposodik, valamelyik összetevő kicsapódik, epekő képződik, és a jobb bordaív alatt fájdalmat okoz hányinger, hányás kíséretében. Zsíros, bőséges étkezést követően erős, görcsös fájdalmat okoz, amely a jobb vállba, a hátba, a lapockák közé is kisugárzik. A kövek bejuthatnak az epeutakba, elzáródásuk lázzal, hidegrázással, sárgasággal járhat, s a hasnyálmiriggyel közös vezetékben elakadt kövek hasnyálmirigy-gyulladást is kiválthatnak. Ez életveszélyes állapot. A köldök körül, a has felső részén okoz elviselhetetlen fájdalmat.

Az epekövek fölfedezhetők ultrahangvizsgálattal vagy epehólyagröntgennel. Növekedésük megfelelő étkezéssel lassítható, műtéti eltávolításuk tervezhető, és 3-4 napos kórházi tartózkodással, többféle műtéti eljárással megoldható, elhárítva ezáltal a sok szenvedést vagy életveszélyt előidőző állapotot.

Az epekőképződés megelőzése

Legfontosabb a rendszeres táplálkozás, mely gazdag esszenciális zsírsavakban, C- és E-vitaminban, zöldség- és gyümölcsből származó rostokban, savakban, sókban, valamint keményítőben, de szegényes telített zsírokban, finomított szénhidrátokban. Az ilyen táplálkozás némi mozgással együtt megvéd a túlsúlytól is. Az egyenletesen elosztott minimum hat pohár víz vagy gyógytea fogyasztása gátolja az epe besűrűsödését.

 

Epekőképződésre hajlamosít:

  • a nem: a nők 20 százalékát, a férfiak 8 százalékát érinti. A negyven év feletti nők 10 százalékának van epeköve,
  • a túlsúly, a telített zsírokban gazdag táplálkozás. A húsevők között kétszer gyakoribb az epekövesség, mint a vegetáriánusoknál,
  • a rendszertelen étkezés, a nassolás, ami nem teszi lehetővé az epe teljes kiürülését,
  • idősebb életkor, különösen, ha csökken a folyadékfogyasztás, és gyengül az epehólyag izomzata,
  • változó hormonális egyensúly, cukorbetegség, májbetegségek, a vékony- és vastagbél betegségei,
  • genetikai hajlam.

 

cikk: Lékó Eta