Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi mindenre jó a levendula?

2012.04.02

 levendula-pocaktanyablogspot

Fotó: pocaktanya.blogspot.com

 

Talán meglepődve olvasod, hogy a levendula nemcsak szappanok és gyertyák illatanyagaként szolgál. Gyógyhatású és számos ételreceptben is megtaláljuk.

Napjainkban sok helyütt a földművelésben a levendulaföldek birtoklása hobbivá vált, s nem véletlenül. Oka teljesen egyszerű: a felemelő érzés mellett, melyet a levendulák közti üdítő séta biztosít, a növénynek számos felhasználási módja látott napvilágot az elmúlt évtizedben.

Ugyan az ezerarcú levendula többtucat előnyét szinte lehetetlen felsorolni, a legfontosabbakat megpróbáltam összeszedni.

Stresszoldó. – Ha valaha már illatoztál levendulát, akkor tudod, hogy miről beszélünk. Nyugtató illata ellazít, épp ezért használják gyakran szappanok és parfümök előállításához. Gyújts meg egy levendulás gyertyát, vagy az illóolaját keverd össze egy kevés olívaolajjalés csöpögtess belőle csuklódra vagy akár egész karodra. Végül lélegezz mélyeket és lazíts.

levendula-nlcafeFotó: nlcafe.huMegállítja a hajhullást. –Tudományos kutatások kimutatták, hogy azoknak a hajvesztéssel járó betegeknek, akiklevendulaolajjalápolják fejbőrüket, sokkal nagyobb százalékban áll meg a hajhullásuk, mint azoknak, akik gyógyszerekre támaszkodnak. Érdekes adatok...

Bőrkezelő. – A levendulaolaj fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt természetes kezelési lehetőséget nyújt a bőrbetegségekkel szemben.Pattanások, hegek, égési sérülések és pikkelysömör ellen örök nyertes!

levendula-fuldugoFotó: fuldugo.huSerkenti az „alváskészséget”. – Hagyd el a vényköteles medicinák rendszeres kiváltását. A szintetikus, mellékhatásokkal járó pirulák helyettszerezz be levendulát, és élvezd relaxációs tulajdonságait. Egy kellemes,esti levendulaolajas masszázst követően másnap olyan kipihenten ébredsz, mint szinte még soha.

Rovarűző. – Szeretnéd természetes úton védeni magad a bogaraktól? Adj egy csepp levendulaolajt egy teáskanálnyi bármilyen növényi eredetű olajhoz, majd kend szét a bőrödön. Vigyázz, a levendula előhozhatja szervezetedből a fényérzékenységet, úgyhogy légy óvatos vele, s ha teheted, tartózkodj árnyékban.

Enyhíti az izomfájdalmakat. – Akár az edzőteremben, akár a kertben szenvedtél el kisebb-nagyobb izomsérülést, a levendula „kihúz a bájból”. A fájó területen masszírozd be bőrödbe a levendulaolajat, mintsem nyúlj egyből a gyógyszerekhez. Már önmagában az illata segít elvonni a figyelmed a fájdalomról.

levendula-idinyoblogspotFotó: idinyo.blogspot.com

 

A konyhában is hasznát veheted. –Igen, süthetsz, főzhetsz is a levendulával. Amikor legközelebb házi süteményt készítesz,adj a tésztához egy evőkanálnyit a szárított növényvirágból. A lila díszítőelem mindenkinek felkelti majd érdeklődését, hogy hogyan varázsoltál az egyszerű édességből egy kulináris élvezetet.

Forrás: