Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dögös ruhák minden minden áron?

2009.07.24

 

Dögös ruhák minden minden áron?
Nem biztos, hogy megéri!

Lehet, hogy szép a csipkés tanga, csábító a szoros farmer, mi mégis azt ajánljuk, gondolkozz hosszabb távon, és mérlegelj, a divat-e a fontosabb, vagy az egészséged!

 

Bugyimustra

Az új trend része a csípőn hordott szoknya, melynek a dereka lejjebb került a szokásosnál, és a topok megszokott hossza is rövidebb lett. A csípőre eresztett szoknya láthatóvá teszi a köldököt, és szabadon hagyja szinte a teljes hasat, ami nem igazán szolgálja a derék(táj) védelmét, és nem kifejezetten a vesék óvására készült. Mivel elsősorban a nyár divatja, abban lehet bízni, hogy a felfázásnak és a petefészek gyulladásának kisebb esélyt ad a kánikula idejére korlátozódó divatkövetés. A fehérneműnek emberemlékezet óta megvolt az egészségmegőrző funkciója. A vesék védelmén kívül óvta és melegen tartotta a petefészket is, csökkentve ezzel a gyulladásos megbetegedések esélyét. A manapság kapható divatos tangabugyik a legkevésbé sem felenek meg ennek a célnak. Az alsónemű kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy természetes anyagból készüljön, valamint óvjon meg a felfázástól.

 


Melltartóval, vagy anélkül?

Nagy dilemma a melltartóval vagy anélkül kérdése. Kétségtelen, hogy a fiatalokra jellemző hibátlan, feszes mell, mely járás közben különösen hangsúlyos, sok férfiszemnek szerez kellemes pillanatokat. Sok lánynak elegendő érv amellett, hogy ne hordjanak melltartót. Pedig a melltartó viselése attól a pillanattól ajánlott, amikor a mell növekedni kezd, azért, hogy a mellizmokat tehermentesítse. A merevítős, körmerevítős melltartó a tavalyi év nagy divatjának számított. Kétségtelenül azok közé a sikkes fehérneműk közé tartozott, melyek egyértelműen fejtették ki pozitív hatásukat: nagyon jól tartották a mellet.

A kis mellű hölgyek, illetve fejlődésben, növésben lévő lányok örülhetnek a kivehető betétes (PUSH UP jelzéssel ellátott) melltartónak. A legdiszkrétebben fedi el mindazt, amivel nem szívesen dicsekednél, és a legegészségesebb módon éri el azt az optikai hatást, melyre oly sokan vágynak. A gyermeket vállaló nők örök gondja, hogy a hasfal megereszkedésével már nem vehető fel minden olyan ruha, amely a szülés előtt megengedhető volt számukra. A fehérneműk között egyre népszerűbbek az elasztikus fűzős nadrágok, melyek a megereszkedett hasat korrigálják.


Vigyázat, edzőcipő!

Talán már nem oly mértékben divat, mint ezelőtt 20-30 évvel, de a fiatalok még most is gyakorta egész nap viselik. Az edzőcipő használata sportoláshoz valóban nagyon hasznos. A gombák szaporodásához a meleg, nyirkos, sötét, szellőzetlen helyek alkalmasak, így az edzőcipő minden feltételnek megfelel. A láb bőre felpuhul, az izzadástól felmaródik és váladékozik. A gombák fokozott ütemben szaporodnak, a hámhiányon át gennykeltő baktériumok juthatnak a bőrbe, esetleg a nyirokutakba, és súlyos esetekben orbáncot is okozhatnak. Az orbáncnál sokkal gyakoribb, hogy a köröm is megbetegszik, ami a fertőző gombák raktárának tekinthető, és kiinduló helye a testszerte, bárhol megjelenő gombás fertőzéseknek.

 

 

Hagyományos alsóneműk

Nem véletlen, hogy a hagyományos alsóneműk reneszánszukat élik a férfiak esetén is. A bokszeralsók rendkívül kényelmesek, nem szorítanak, nem tartják állandó nyomás alatt a heréket. Nemcsak a fehérnemű, hanem az egyéb öltözékek kiválasztásánál is fontos szempont anyaguk minősége. A divatos "cuccok" többsége műszálas, azok pedig, amelyek divatosak, és természetes anyagokból készültek, többnyire elég drágák. Mindenkinek a saját belátására van tehát bízva, hogy divatosan öltözködik, ruhatárát több műszálas, de divatos ruhadarabból állítja-e össze, vagy ugyanannyi pénzen kevesebb, de az egészség megőrzését szolgáló darabokat választ-e.

Azt általában mindenki tudja, hogy a férfiak számára egészségtelen a szűk nadrág, de azzal keveset foglalkoznak, hogy ugyanolyan hatású ez a nők esetén is. A szűk ruhadarab csökkenti az erek átmérőjét, ezáltal pedig a keringés akadályozottá válik. A mostanában divatos stretch-anyagból készült ruhadarabok nemcsak az eddig megszokott helyeken, hanem mindenhol, ahol fedik a testünket - például nadrág esetén az egész lábszárat vagy topok esetén az egész mellkast -, kedvezőtlenül befolyásolják egyrészt a keringést, másrészt a bőr szellőzését.


A formás popsi

A közvélemény-kutatások szerint a férfiakat és a nőket egyaránt vonzza egy formás, feszes, izmos popsi, amit sportolással lehet elérni, sok év munkájával. A divatipar gyors segítséget kínált, amikor a lenge szárú, vászon alsóneműk helyett piacra dobta a feszes, elasztikus termékeit, valamint a laza szövetnadrágok helyett a szűk farmereket. E két termék látványosan "átformálta" a popsikat. Az éveken, sokszor évtizedeken át viselt szűk alsónemű és nadrág különböző súlyú problémákat válthat ki viselőjüknél: mindkét nemnél elősegíti az étkezések utáni túlzott gyomorsav-termelődést, valamint a lágyéktáji bőrgombásodás kialakulását, amit a női műszálas fehérneműk tovább fokoznak, a nejlon harisnyanadrággal együtt. A szellőzés gátolt, így a nedves, nyirkos helyeken a gombák fokozottan szaporodnak.

 

 

Műszál és Candida

A nőknél további veszélyt jelent a műszálas, színes, de leginkább a fekete "fehérnemű" viselése, mivel a gombák, köztük a Candida albicans, még kedvezőbb szaporodási feltételhez juthatnak. Az izzadás festékmaradványokat oldhat ki az anyagból, mely allergiás bőrkiütést is kiválthat, és a bőr sérülésein át könnyebben juthatnak kórokozók a szervezetbe. A férfiaknál a szűk fehérnemű és a szűk nadrág a herezacskót a testhez nyomja, így az nem tudja ellátni védő feladatát, a herék távoltartását a testtől, illetve annak hőmérsékletétől.

A herezacskó izmos falú: melegben kitágul, és a testtől távolabbra engedi a heréket, míg hidegben összehúzódik, és testközelbe emeli azokat. Magának a herének két nagyon fontos funkciója van: termeli a spermát, és létrehozza az elsődleges férfi nemi hormont, a tesztoszteront - de ezt csak a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőfokon képes maradéktalanul produkálni. Az alacsony tesztoszteronszint impotenciát okoz. Amennyiben ehhez még társul az oly divatos alkoholizálás és dohányzás, az "eredmény" garantáltan impotencia lesz, és nem időskorban, hanem amikor a férfi leginkább teljesítene, úgy félúttájt, 35-40 éves kora körül.