Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Randihelyek

2009.07.02

1. Margitszigeti Holdudvar – A XXI. század Casinója


A margitszigeti Holdudvar a nyár elmaradhatatlan kelléke lett, akárcsak a napszemüveg. Ha „felébred” téli álmából, egyértelműen a nyár beköszöntét jelzi. A Holdudvar az utóbbi években biztos pont a város legszebb részén, sziget a szigeten. Az első nyáron nagyon nehezen bocsátottam meg a narancssárga lampionokat, de mára hozzátartoznak a nyárestékhez, és megszoktam a „csúfságos” műanyagokat. Sőt, kicsit meg is szerettem, hiszen az új újjáélesztette a régit.

Kép

 

 

Kép

 

 

 

 A XIX. század közepén épült, neoreneszánsz Casino épülete sokáig elhagyatottan állt, majd a Holdudvar hatására feléledt. Lehet itt ebédelni egy hosszú séta után, délután kávézni, vacsorázni és este bulizni. A szórakozóhely nem egyszerűen a vendéglátásra koncentrál, hanem a régi kaszinózáshoz hasonlóan életstílust diktál. Kiállítások, programok, mozi teszi színessé az étel- és itallapot, ráadásul minden este más DJ keveri a zenét. Az árak átlagosnak mondhatóak, de találhatunk olyan prémiumételeket, -italokat és szivarokat, amelyek elfogyasztásához mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

 

Kép

 

 A Holdudvar megközelítése némi erőfeszítést igényel, mert nem lehet a bejárat előtt parkolni, de még nem találkoztam olyan emberrel, aki panaszkodott volna a néhány perces séta miatt a Duna „fölött” vagy a szigeten. Romantikus randevúkhoz ajánlható a hajózás: ugyanis rendszeres hajójárattal is meg lehet közelíteni a Margitszigetet, és így a Holdudvart is.

 

 

 

2. Terasz 09 – Nyakkendős-tűsarkú fesztivál


Nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy ez a nyár a teraszok nyara lesz. A Városligeti Műjégpályán megnyílt a legnagyobb budapesti terasz: koncertszínház és gasztrotér egyben. A méretek lenyűgözőek: 1650 férőhelyes nézőtér és szabadtéri színpad, ahol 3 héten keresztül 15 programnapon népszerű művészek lépnek fel. (Június 17-én a Budapest Bárt, június 19-én Szalóki Ági & Nyári Károly „Karády és a swing találkozása” című koncertjét, június 26-án a Bárka Színház „Piaf Piaf” előadását ajánlom elfogultan és szeretettel.)

 

 

Kép

 

 

Kép

 


 


Egy-egy koncert alkalmával kevés hely jut az intimitásnak, de előtte és utána bőven. A Novák Péter művészeti vezetésével létrejött rendezvény amolyan öltönyös-tűsarkús Sziget, ahol nem kell nyakig porban járni egy-egy jó koncertért vagy egy kis lazulásért. A kulturális csemegék mellett az étel- és italkínálat is bőséges: tapas-, szusi- és sajtbár mellett palacsintázó és fagyizó ad a boldogságnak, de nem lesz hiány kávéból, borból, koktélokból és pálinkákból sem.

 

Kép

 

 

Cím: Budapest, Városligeti Műjégpálya

 

3. Placc – Magasművészet és könnyű szórakozás

 

Izgalmas találkozása réginek és újnak, a magasművészetnek a hétköznapisággal és a márkás öltönyöknek a kisfröccsel. A Placc a végletek helyszíne, de mégis tapintható az összhang. Már önmagában igen kellemes a Nemzeti Színház előtt, a „hajó orrában” kávézni, a kilátás Budára és a Dunára felülmúlhatatlan. A színház szellemisége és hangulata, illetve a kertben a színészóriások szobrai tovább fokozzák a hely különlegességét.

Kép

 

 

 A színház, ahova ünnepélyesen és csinosan járunk, másik arcát mutatja: hétköznapivá és közelivé válik. A Placc azonban nem érte be a helyzet adta előnyökkel, rátett még egy lapáttal – a régimódi körhintával a párizsi Montmartre hangulatát idézte meg a Duna-parton. A festett körhintalovak, a piros-fehér „nyalókaoszlopok” a romantika kedvelőinek megunhatatlanok, a színház előtti megjelenésük azonban ugyancsak a régi és új találkozását erősíti – távol a Belváros nyüzsgésétől és közel a művészethez.

 

 

KépA vendég nemcsak kívülálló itt, hanem néző, a színházi varázslat részese. Minél több időt tölt a Placcon, annál inkább bennfentessé és patriótává lesz. A Placcra ki lehet menni bringával, és meginni egy sört, de minden adott egy elnyújtott és kényelmes kávézáshoz is. Szerdától vasárnapig esténként más-más DJ szolgáltatja a talpalávalót. Az árak átlagosak, viszont a Placc egyáltalán nem puccos, a kínálatban szerepel a fröccs és a hosszúlépés is a minőségi borok mellett. A törzsvendégek egy része a közeli irodaházakból jön át munka után öltönyben, meglazított nyakkendőben.

 

Kép

 


Cím: Budapest IX. kerület, Bajor Gizi park 1.

 

4. Híd bisztró – A Római előretolt helyőrsége

 

 

Új szórakozóhely, még sokat nem bizonyított, viszont az elhelyezkedése remek.

Kép

 

 

Évekig elhagyatott terület volt a Margit híd budai hídfőjénél, a 17-es villamos végállomásánál a „picike” domb, néhány fával. Idén nyár elejére a fák közül (gombamód) kinőtt egy szórakozóhely. Apró épület, nagy terasz, kilátás a Dunára és a Margitszigetre.

Kép

 

 

Csupa ígéret, ha az ember a délutáni csúcs után ül be. Mert én azért el tudok képzelni a dugóban álló rakpartnál szebb látványt is, és a dugó miatti bosszúságot az sem csökkenti, hogy „mögötte” ott a Duna és a Margitsziget. Este és éjszaka viszont nincs dugó, ilyenkor igazán jó a part közelében múlatni az időt. A Híd bisztró talán a Római előretolt helyőrsége, csak messzebb van a Duna, és egyszerűbb ide a közlekedés. A kínálat sem a Római-partra jellemző – konyhája mediterrán jellegű.

Kép

 

 

 

 


Cím: Budapest II. kerület, Germanus Gyula park (a Margit híd budai hídfőjénél)

 

5. Corvintető – Az óvodások felnőttek


A Corvintetőt egyszer az életben látni kell, anno az áruház dolgozóinak gyerekei töltötték itt óvodáséveiket, ma viszont az egyik legkedveltebb szórakozóhely. Trendi és underground, zajos és mozgalmas, mindent kínál, amit egy szórakozóhelytől vár az ember. Nyáron a tetőterasz is üzemel. Hiába a 600 m2 – péntek és szombat este zsúfolásig megtelik. Egyetlen hátránya (a tulajdonosok persze ennek örülnek), hogy a Corvintető népszerűsége az egekben, mindenki itt akar bulizni, majd az átmulatott éjszaka után megvárni a napfelkeltét.

 

Kép

 

 A Corvintető nem az a szórakozóhely, ahova az ember első randit beszél meg, vagy ahol „elhatalmasodó” lelki életet szeretne élni, de pont az, ahol az első randi összejöhet, és ahol a szerelmi bánatot könnyebben fel lehet dolgozni.

 

Kép

 

 

Italból nincs hiány, a bárpult igen hosszú, és a zenei paletta is színes. A rétegzenétől az aktuális egynyári slágereken át a dzsesszig és a koncertekig vegyes a kínálat, de kiállítások és színházi előadások is várják a „kulturált szórakozás után vágyódó ifjúságot”.

Kép

 

 

 


Cím: Corvin Áruház, 4. emelet, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1–2., bejárat a Somogyi Béla utcából

 

Budapesti teraszok

Amíg hét közben minden távol van, ami nem a Belváros, hétvégén semmi sincs elég messze. Csak el a városból, csak valami vízpartra, ahol van jó sör és hekk. Biciklivel és autóval a legegyszerűbb megközelíteni, de HÉV-vel és némi sétával ugyancsak elérhető. A Római nem az a hely, ahol trendi DJ-k szolgáltatják a zenét, itt jól megfér egymás mellett a lakodalmas örökzöld és az amatőr rock, de ez ugyanúgy a hangulat része, mint a kétkilós kenyérből szelt kenyérszelet és a műanyag tálca.


Hétvégi randihoz tökéletes helyszín, hosszan lehet andalogni, sokat lehet üldögélni a műanyag székeken egy-egy pohár sör vagy kávé társaságában. Bár nagy a forgalom, könnyű intim helyeket találni, a lényeg, hogy minél távolabb üljünk az úttól, egészen a parton, a fák alatt. A Rómaira egyedül, egy könyv társaságában is ki lehet menni, bár nem garantált a nyugalmas olvasgatás, könnyen megesik, hogy megszólítják egymást az emberek.