Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy csobbanás a jó közérzetért

2009.07.09

 

Egy csobbanás a jó közérzetért

 

Azt hihetnéd, hogy a vizes – a mindenféle masszázsos és pezsgéses – terápiák új keletű találmányok, amiben a modern technika és az évezredes fürdőzési hagyományok találkoztak. Pedig sok esetben inkább csak a régi újraéledéséről beszélhetünk. Így vagy úgy, mindenképpen érdemes kipróbálnod őket!

Bár már unásig hallhatod, hogy Magyarország gyógyvíznagyhatalom, mégis, ha ellátogatsz valamelyik gyógyfürdőbe, inkább csak idősebbekkel találkozhatsz. Lehetséges, hogy a gyógyvizekben áztatnod magad valóban unalmas időtöltés, de a hidroterápia keretében igazán modern kezeléseket próbálhatsz ki, melyek még kényelmesek is. A hidroterápia görög eredetű szó, jelentése vízzel történő kezelés, gyógyítás. A víz jótékony összetettsége ebben is megmutatkozik, ugyanis ilyenkor a szervezetedre olyan fizikai tulajdonságai hatnak, mint hőmérséklet, nyomás, felhajtó erő. Segítségükkel nemcsak gyógyulhatsz, hanem szépülhetsz is.  

 

Hidegen - melegen ajánlott

A legtöbb hatást az úgynevezett hidro-termo, vagyis a víz hőmérsékletével kapcsolatos terápiák váltják ki. Sikeressége abban keresendő, hogy a hőszabályozás a szervezeten belül sok egyéb testi működést szabályoz. Alapvetően minden terápia esetén a hideg ingerek az akut, míg a meleg ingerek inkább a krónikus folyamatokra hatnak pozitívan.

Mivel a hideg és meleg behatások olykor nem kívánt mellékhatásokat is eredményezhetnek az életkorod növekedésével fontos néhány alapszabályt betartanod. Elsőként, hogy alapvetően milyen a közérzeted a terápia megkezdése előtt illetve alatt, ugyanis ha bármilyen fájdalmat észlelsz az nem a gyógyulás jele, hanem egyértelműen az állapotod rosszabbodására utal. A hideg vizes terápia megkezdése előtt, győződj meg róla, hogy a végtagjaid melegek-e. Ha nem, akkor kis mozgással vagy meleg vizes lábfürdővel gondoskodj róla, hogy így legyen. A hidro-kezeléseket mindig evés után legalább fél órával szabad elkezdeni.

Ezek után már csak azt kell szem előtt tartanod, milyen hatást szeretnél kiváltani vagy épp milyet nem:
- a meleg víz hatásai: fokozódó vérkeringés és anyagcsere, enzimek aktiválódása, a helyi immunitás javulása, a fájdalomküszöb emelkedése, az izomtónus enyhülés, a javuló keringés hatására nő az ödémásodási hajlam, fokozódik a vérzékenység, fellángolnak a gyulladások;
- a hideg víz hatásai: fájdalom- és gyulladáscsillapítás, izomtónus enyhülés, ödémák csökkenése, vérkeringési zavarok, izommerevség, reflexes zavarok (pl. a szívre).

 

Mert vízzel könnyebb

Mint fent említettük a víznek hőmérsékletén kívül más fizikai tulajdonságait érdemes kihasználni testi-lelki felfrissülésünk céljából. Ezekből most csak néhányat mutatunk be, amiket mindenképpen próbálj ki – ha még eddig nem tetted volna:

Súlyfürdő: elsősorban a gerincoszlop betegségeire alkalmazzák, melynek során a derekadra vagy a bokádra erősítenek súlyokat, hogy a csigolyákat széthúzzák. Mindezt úgy, hogy a nyakadnál vagy a hónaljadnál fogva lógsz a kb. 35 ºC-os vízben. Lehet, hogy ijesztően hangzik, de nagyon is hatásos, és a jótékony vizes környezetben hidd el, nem is olyan kényelmetlen, mivel a felhajtó erőnek köszönhetően 7-10 kg-mal csökken közben a súlyod, a szalagjaid pedig ellazulnak.

Szénsavas fürdő: ha megiszod, kifejezetten egészségtelen a szénsavas víz. De ha több ezernyi apró buborékkal teli vízben merülsz el, az csiklandozva relaxál majd. Fő egészségi hatása pedig, hogy fokozódik bőröd széndioxid telítettsége, szívműködésed lelassul, és vérnyomásoddal együtt a szíved terhelése is lecsökken.

 

 

Tangentor: a mindennapos stressz valamint a mozgásszegény életmód következménye a letapadt izmok a vállban, a fájó hát. Kifejezetten igaz ez ránk, nőkre, akik köztudottan a „vállukban hordják a gondokat”. Ha te is küszködsz ezekkel a problémákra, akkor a tangentort neked találták ki. Már önmagában az is a kényeztetés különleges érzését táplálja lelkedben, hogy személyre szabott kezelést kapsz egy képzett szakembertől. Ennek során egy a problémáidnak megfelelő nyomású vízsugarat irányítanak legyengült testrészedre. Hatására helyreáll a bőröd normál állapota, felszabadulnak a letapadt szöveteid, erősíti legyengült izmaidat.

Hidromasszázs: a súlyfürdőhöz hasonlóan itt is 35 ºC-os vízben történik a kezelés, ami nem elég, hogy teljesen kikapcsol, de még meg is szépíti bőrödet. Hiszen a hidromasszázs jótékony az izmoknak és az ízületeknek, de ellensége a narancsbőrnek. A terápia alatt a meleg víz a nyugalmi állapotban lévő test körül örvénylik, egyúttal lágy pulzálással masszírozva azt. Mindez serkenti anyagcserédet, nyirokkeringésedet, csillapítja a fájdalmat és megnyugtatja idegrendszeredet.