Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor a nő mindent tud

2009.02.27

Beszéljünk a szerelemről!
Amikor a nő mindent tud

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudAzt mondják, az élet az igazi, de én jobban szeretek másokat faggatni. Ne higgyék, hogy könnyű volt megbízható szakértőket találni, akik mesélnek nekem a szerelemről. Egyikük tizennégy éves, és az interjú idején nyakig süppedt első szerelmi bánatában. A másikuk nem tizennégy, és arról híres, hogy boldog mostanában.

Elle: Figyeltelek benneteket, amikor a címlapfotó készült. Olyan szépek voltatok, hogy aggódni kezdtem, soha nem fogjátok szóba hozni a szerelem fájdalmas oldalát. Mintha a mézszőke haj és a valószínűtlenül kék tekintet a természet különös felmentése volna. Aztán lerogytunk itt a konyhában, és cinkosan elfintorodtatok a szerelem szóra.

• Cintia: Mert a szerelem nagyon furcsa. Nem tudok sokat róla.

Elle: Mondhatom, hogy idővel többet fog tudni? Más a viszonyunk a szerelemhez tizennégy évesen, mint harminc-, negyven-, ötvenévesen?
• Ági: Nem. A szerelem helye az életünkben mindig ugyanaz. Tizenéves korban természetes, hogy az ember az igazi, tiszta szerelemnek adja át magát. Ami változik, hogy később esetleg nem feltétlenül a szerelmet választja. Hanem választ egy kapcsolatot, ami lehet ugyanolyan telített, gazdag és izgalmas. De ha tiszta szerelemről beszélünk, ami néhány szerencsés életébe akár hetvenévesen is beléphet, akkor nincs különbség.

Elle: Tehát a szerelem pont olyan vakká, sebezhetővé, bohóvá tesz, akárhányadszorra is toppan az életünkbe?

• Á: Akár százéves korban is.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: Cintia, szerinted, honnan lehet felismerni a tiszta szerelmet, amit Ági említ? Mert mi, felnőttek elég gyakran összekeverjük a szerelmet és az erős vonzalmat.

• C: Először én is arra figyeltem fel, hogy a fiú megtetszett. A külseje fogott meg. Aztán amikor beszélgetni kezdtünk és mondta, mennyire szép vagyok, úgy éreztem, ez a fiú közel áll hozzám. Tinilányoknak kell a figyelem. A törődés. Ha együtt járok valakivel, ezt megkapom. Csak hát vele összevesztünk.

• Á: Úgy gondolom, onnan lehet tudni, hogy ez szerelem és nem csupán vonzódás, hogy a szerelmet az ember minden porcikájában érzi. Érzed a gyomrodban, a szívedben, a lelkedben, az agyadban, mindenhol. Egy másfajta kapcsolatot meg tudsz magyarázni. A szerelmet nem tudod. Cintia, te valószínűleg szerelmes voltál. Mert az előbb elakadt a szavad, nem találtad a kapaszkodót, hogy mit is jelentett ez az érzés neked.

• Elle: A tiszta szerelem, amikor az ember igazán odaadóvá válik, lehet fájdalommentes?

• Á: Biztosan, nekem még nem sikerült így megélni. De miért baj, ha érzelmileg kiszolgáltatottá válunk? Az a fontos, hogy más fronton ne legyünk kiszolgáltatottak, mert az érzelmi életünkben úgysem lehet, nem is szabad védekezni. Ha egyébként stabilan állsz a lábadon, tudod, hogy abszolút számíthatsz magadra, és kiszolgáltatva is önmagad leszel, akkor sokkal könnyebben adod át magad a szerelemnek.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: Pedig gyakran mondogatják, hogy a nők önállósodása megnehezíti az önátadást.

• Á: Én meg úgy gondolom, hogy egy önmagában is stabil ember mer igazán játszmák nélkül feloldódni egy kapcsolatban. Akkor mersz önfeledtté és odaadóvá válni, ha biztos vagy magadban.

• C: Szerintem a mai nők nem szerelemből vannak együtt egy férfival. Hanem azért, hogy legyen mellettük valaki, hogy elmondhassák, van párjuk.

• Elle: És be lehet csapni a világot?

• C: A baráti körömben nincs ilyen pár. De egyébként elég általános. Ezek a lányok azt hiszik, mindenki elájul tőlük, mert van barátjuk, és azt már nem nézik, na jó, de milyen?

• Elle: Ha a tizennégy évesek ilyen kompromisszumkészek, mi történik később? Vagy a szinglijelenség mégis azt jelenti, hogy más a helye a kapcsolatoknak a nők életében?

• Á: Nem a helye más. Az ideje. Egyfelől minden későbbre tolódik. A mai lányok hosszabb-rövidebb ideig megtapasztalják a függetlenséget. Másfelől minden előbbre csúszott. A kamaszok korábban bonyolódnak bele felnőttes kapcsolatokba, korábban akarnak kilépni a családból és hamarabb nyújtják a kezüket egy társ felé, akkor is, ha még maguk sem tudják, hogy a másik számukra mit jelent. Látom a fiamon, tizenhat éves. Elcsattannak csókok, anélkül, hogy együtt járnának. Mi a csókolózást a kapcsolat függvényévé tettük, és halálosan komolyan vettük.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: Mindig lenyűgözött a fiús anyák találékonysága, ahogy váltogatni tudják a férfi és a női érdekképviseletet. Hol az az önző kis dög, aki kisajátítja a fiamat, hol az az önző fráter, aki így elbánt a barátnőmmel. Nagy a ti felelősségetek!

• Á: Máson se gondolkodom, mint azon, hogyan tudnám felkészíteni, igazi tanácsokkal ellátni a fiamat. De a kamaszkornak sajátsága, hogy általában a gyerekek választanak egy felnőttet a környezetükben, akit mintaként követnek. A szülő felelőssége tehát óriási, mert nemcsak a családját, a baráti körét, a gyerek környezetét is szemmel kell tartania, miközben hol visszafog, hol engedményeket tesz a bizalom érdekében.

• Elle: Amikor egy anya még az ismerőseit is kénytelen szemmel tartani, marad elég figyelem, hogy eltöprengjen, hogy működik társként, szerelmesként?

• Á: Egy bizonyos idő után az ember már nem töpreng. Ha egy kapcsolat működik szexuálisan és lelkileg is, akkor nem tesszük fel a kérdést, hogy vajon szerelmes-e még belém? Ezt nem feszegetjük verbálisan. Számon tartod magadban, érzed a másikon is. De kimondani... valahogy anakronisztikus volna. A szerelem ugyanis feltételezi a frissességet, ami egy sokéves kapcsolatnak már nem a sajátja. Ha most feltennéd nekem a kérdést, hogy szerelmes vagyok-e, nem tudnék rá válaszolni. Mert lehet, hogy magamban úgy érzem, de nevetséges volna kimondani.

• Elle: A szerelem nem állapot, inkább impulzus?

• Á: Semmiképpen sem állapot. Ahogy nem kell hosszú évek után kimondanunk, hogy szerelmesek vagyunk, úgy azt sem kell kimondani, hogy nem vagyunk szerelmesek. Egészen pontosan azt hiszem, nem kell megfogalmazni és kimondani, mi tart össze két embert.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: Mintha az egész világ azt várná tőlünk, hogy folyamatosan lángoljunk. Legyél trendi, bevállalós, szenvedélyes, és még ki tudja mi minden. Főleg, ha fiatal. Cintia, te szívesen volnál folyamatosan szerelmes?

• C: Biztosan sok fiú fog majd körülvenni, de ahogy körbenézek, valahogy nem vágyom rá, hogy hosszú távú kapcsolataim legyenek. Harminc alatt semmi esetre sem. Most megyek gimnáziumba. Új emberek, új fiúk, biztosan meg fogok valakivel ismerkedni.

• Elle: Nem féltelek. A szépség védettebbé tesz a kapcsolatokban vagy a túlzott figyelem miatt sebezhetőbbé?

• Á: Önmagában a szépség nem, de ha a szépség sikerrel is párosul, az a másik nemet elbizonytalanítja. A legtöbb férfiben nincs annyi önbizalom, hogy vállalja az esetleges kudarcot. Az én tapasztalataim szerint azok a csajok, akik szépek, sikeresek, esetleg még ismertek is, sokkal nehezebben létesítenek kapcsolatot, mint egy átlagos lány. És nem azért, mert válogatósabbak, bár a külvilág gyakran így látja. Az ilyen nőket egyszerűen csak a nagyon bátor férfiak ostromolják. Engem például nem nagyon ostromoltak.

• Elle: Amíg ezen meglepődünk, gyorsan megkérdezem Cintiát, milyen érzés a népszerűség. Mert ebben a korban még biztos presztízst jelent osztály szépének lenni.

• C: Igen, sokkal többen veszik körül őket. A fiúk ennyi idősen szeretnek büszkélkedni, milyen jó csajuk van, de félnek is tőle, hogy a lány visszaél azzal, hogy mindenkinek ő kell. De nehogy azt hidd, hogy a legnépszerűbb vagyok az osztályban. Jött hozzánk egy lány, kedveltük, mert kedves volt. Aztán kijött az igazi személyisége. Megosztottuk az osztályt. Szép lány.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: És mikor izolálódnak az ünnepelt szépségek?

• Á: Ezzel máris visszakanyarodunk a szinglikérdéshez. Ami persze nem feltétlenül a szépségről szól, de általában azok vállalják ezt az életmódot, akik megtehetik. Akik egyébként sikeresek, és megállnak a lábukon. Hogy ez a szépségükből fakad vagy a tudásukból, lényegében mindegy. Egy átlagos lány, amint lehetősége lesz rá, férjhez megy. Akik viszont kitűnnek az átlagból, megtehetik, hogy mérlegelnek. És ha úgy érzik, valamilyen szempontból kiszolgáltatottak egy kapcsolatban, hamarabb döntenek az önállóság mellett. A függetlenség persze még jobban elbizonytalaníthat egy férfit. Ez ördögi kör, nagyon új és bonyolult jelenség.

• Elle: Van olyan időszak, amikor igenis vállalni kell az egyedüllétet?

• Á: Általában akkor köszönt ránk, amikor már túl vagy egy-két nagy szerelmen. Amikor már tudod, hogy mit keresel és mit utasítasz el. Nekem is volt ilyen korszakom és hasznomra vált. Mert mindenből ki tudsz lábalni, bár amíg benne vagy, úgy tűnhet, ez sohasem fog bekövetkezni. De megtörténik és sok mindent szűrsz le és építesz magadba tapasztalatként. Egy ilyen időszak után lehet, hogy jobban fel leszel vértezve. Vagy lehet, hogy könnyebben tudsz majd kompromisszumot kötni.

• Elle: Jaj, már megint a kompromisszum!

• Á: Nem kell tőle félni. A személyiségemet nem adom fel, de szeretnék minél több olyan kompromisszumot kötni az életben, ami közel visz a harmóniához, kiegyensúlyozottsághoz, boldogsághoz. A szerelmen kívül igyekeztem magam körül mindent tudatosan alakítani. És nem bántam meg. Ha kevésbé tartom kézben az ügyeimet, nem tudtam volna kétszer is, harmincasként és negyvenesként új életet kezdeni. Egy kompromisszumot remélem, soha nem fogok meghozni: nem fogok lemondani a szeretetről a nyugalom vagy a biztonság érdekében. Sokan megteszik. Ezért fontos megteremteni magunkat, és a boldogulásunkat nem másokra ruházni.

Beszéljünk a szerelemről! - Amikor a nő mindent tudElle: Cintia, a mamád 34 éves. Te vajon húsz év múlva hol tartasz majd?

• C: Úgy tervezem, hogy harmincéves korom után szeretnék családot alapítani.

• Á: Látod, előbb szakadnak ki a gyerekkorból, de a felnőttség is messzebbre csúszott.

• Elle: Ha a lányok és fiúk sokáig élnek kötöttségek nélkül, nem lesz nehezebb dolguk, ha együtt akarnak élni?

• Á: Engem az is érdekelne, ki kezdeményez ennél a nemzedéknél, a fiúk vagy a lányok?

C: A fiú csak jelzéseket ad, köszön, kacsingat, odamenni nem mer. A lányokban több a bátorság, ha látja, hogy tetszik a fiúnak, nem vár sokáig, inkább ő megy oda.