Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vízben szülés

2010.03.17

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a kismamák valamilyen alternatív módon szeretnék világra hozni babájukat. Eltérő vélemények alakultak ki azzal kapcsolatban, hogy melyik módszer a legjobb, és abban sincsen egyetértés, hogy a szülés otthon történjen-e vagy kórházban. Az alternatív szülési módszerek lényege, hogy megkönnyítsék, és kevésbé fájdalmassá tegyék az anyuka számára a csöppség világra hozását.

 

 

 

Az egyik leggyakoribb alternatív szülési mód a vízben való szülés. Általában azok választják ezt a megoldást, akik már átestek egy vajúdáson, és a szülés előtt jó hatással volt rájuk a vízben való ülés. A vízben szülés során a vajúdás teljes egésze a vízben történik. A víz tulajdonképpen meggyorsítja a szülés folyamatát, és az egész vajúdás sokkal kevésbé fájdalmas, gyakran nincs szükség fájdalomcsillapítóra sem. Ennek oka az, hogy a kismama a langyos vízben jobban ellazul, könnyebben vált pózt a felhajtóerő miatt, a méhizomzat jobban ellazul. Az esetek többségében gyorsabban zajlik le a vajúdás is. Az az érv szól még a vízben szülés mellett, hogy kisebb a gátszakadás, gátsérülés esélye, mert a meleg víz lazítja a gátizmokat is.

A baba szempontjából is több előnye van a vízben szülésnek, mert egyrészt a mama nyugalma rá is átragad, másrészt sokkal kevésbé ijesztő a gyermek számára a világrajövetel, hiszen a víz kevésbé durva közeg számára az anyaméh után, mint a szabad levegő. Sokan tartanak attól, hogy ennél a módszernél a baba megfulladhat, pedig ez teljesen kizárt, mert az újszülött akkor kezd el lélegezni, amikor először érintkezik a levegővel.

 

Otthon vagy kórházban is lehetséges vízben szülni, utóbbi mellett az az érv szól, hogy könnyebben lehet steril körülményeket biztosítani. Magyarországon még csak néhány kórházban van lehetőség erre a szülési módra, és az orvosok nagy része is jobban pártolja a hagyományos körülményeket.

Számos nyugati országban elterjedt a vízben szülés. Tapasztalataik azt mutatják, hogy nem kockázatosabb ez a szülési mód, a steril körülmények miatt pedig egyáltalán nincs nagyobb fertőzésveszély, mint a hagyományos szülésnél.

Ezt a módszert azonban csak és kizárólag abban az esetben lehet alkalmazni, ha a terhesség során semmilyen komplikáció nem volt, illetve a kisbaba időben érkezik. Nem engedett a vízben szülés akkor, ha a baba farfekvéses, vagy komplikációk adódhatnak a szülésnél.