Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terhességi tesztek

2009.08.14

Az otthoni terhességi tesztek, persze csak ha szakszerűen használják, az ötödik hét körül már biztos választ tudnak adni, bár a csomagoláson feltüntetett állítások annak pontosságáról félrevezetőek lehetnek.

Mikor végezhetem el leghamarabb a tesztet, úgy, hogy pontos eredményt kapjak?A legjobb az, ha egy hetet vársz a menstruáció késése után, és akkor végzed el a tesztet. Addigra már a legtöbb terhes nő szervezetében elegendő HCG hormon termelődött ahhoz, hogy az ezt érzékelő tesztek kimutathassák.

Sok teszten szerepelnek a "99%-os biztonság" varázsszavak, azt állítván, hogy már az első napon, mikor elmarad a menstruáció, a teszt kimutatja a pozitív terhességet, ezt azonban egy 2004-ben az American Journal of Obstetrics and Gyneacology-ban (USA-ban megjelenő, nőgyógyászati és szülészeti szakfolyóirat) publikált tanulmány bizonyítékokkal megcáfolta.

Hogyan kaphatom a legjobb eredményeket a teszttől?Először is ellenőrizd a szavatosság dátumát és győződj meg arról, hogy még használható. Ha olyan helyen tartottad a tesztet, ahol meleg és dús páratartalmú a levegő (például fürdőszoba) akkor lehetséges, hogy "megromlott", és érdemes újat szerezni.

Ha minden rendben van ezen a téren, akkor olvasd el figyelmesen a mellékelt használati utasítást, hiszen minden márkánál változhat a folyamat és a tennivalók. A legpontosabb eredményeket reggel kaphatja az ember, amikor a vizelet igencsak koncentrált.

Ha a teszt negatív lesz és még mindig nem jött meg a menstruációd, várj néhány napot vagy egy hetet, és akkor ismételd meg újból a tesztet. Egy negatív eredmény nem jeleni azt, hogy nem vagy terhes.

Még akkor is terhes vagyok, ha a megjelenő vonal csak halvány?

Ha pozitív az eredmény a teszten, akkor mindenféleképpen igen a válasz, még akkor is, ha a megjelenő csík igen halvány. Ahhoz, hogy egy házi teszt pozitív eredményt hozzon, a szervezetedben elegendő HCG hormon kell, hogy termelődjön. A biztonság kedvéért a halvány jelzés esetén érdemes két vagy három nap múlva megismételni a tesztet.Ha a második teszt is pozitív, akkor gratulálunk! Ha a második alkalommal teljesen negatív eredményt mutat a teszt, akkor lehet, hogy egy nagyon korai vetélést szenvedtél el. A szakértők becslése szerint a terhességek 20-30 százaléka végződik vetéléssel, így sajnos ez nem annyira ritka jelenség.

 

Képek forrás: flickr.com