Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért sír a baba...

2009.08.14
 

...és hogyan lehet megnyugtatni?

A babák bizony sírnak. Esélytelen ezt elkerülni, hiszen ez az egyik módja annak, hogy kommunikáljanak. Mivel másképpen nem tudja elmondani mit akar, az újdonsült édesanyák egy része nagyon aggódik amiatt, hogy honnan tudja majd, mit akar éppen a kicsinye. Eleinte nehéznek bizonyulhat eltalálni ezt, de próba szerencse alapon egy idő után megtanulja az ember, mire vágyik egyetlen babája és mi űzi el a gondjait. Alább felsorolunk néhány indokot azok közül, amelyek miatt a leginkább valószínű, hogy a kicsi pityereg. Vagyis: honnan tudom, miért sír a baba?


Éhes - Miután megtanultad felismerni azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy a baba enni akar - izeg-mozog, zajt csap, és ha felveszed, a melleid felé igyekszik, a kezeit a szájába teszi - akkor egy idő után már azelőtt meg fogod tudni etetni, még mielőtt elkezdene ezért sírni.

Koszos a pelus - A babák egy része azonnal közli, ha pelenkacserére van szüksége, míg mások jóval hosszabb ideig tolerálnak egy hasonló helyzetet.

Álmos - Hát nincs eszméletlen jó dolga a babáknak? Ha fáradtak, fogják magukat és elalszanak - bárhol, és bármikor. Legalábbis mi felnőttek ezt gondoljuk. Valójában ez számukra nehezebb, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Ahelyett, hogy elbóbiskolnának, a babák inkább forgolódnak és sírnak, mivel túlságosan fáradtak ahhoz, hogy el tudjanak aludni. Érdemes már az első ásításokat követően megpróbálni ágyba tenni, és altatni.

Azt akarja, hogy kézbe vedd - A babának sok szeretgetésre van szüksége. Szeretik látni a szüleik arcát, hallani a hangjukat, hallgatni a szívdobogásukat, amikor magukhoz ölelik, sőt, még az adott szülőhöz kötődő illatot is képesek felismerni. A sírás számukra az egyik mód annak jelzésére, hogy vegyük fel őket.

Ha attól tartasz, hogy a túl sok kézben tartással elkényezteted a babát, akkor megnyugodhatsz: az első pár hónapban ez lehetetlen. Viszont nem árt, ha megkönnyíted a saját dolgodat, és beszerzel egy baba-tartót, amit felvehetsz, ha a kezeid már nem bírják a kiképzést.

Gondok a pocival - A hasfájás és a hasgörcs rengeteg sírással jár. Ha a baba közvetlen azután sír, hogy megetetted, az jelezheti azt, hogy valamiféle gyomorbántalmai vannak. Sok szülő szereti ilyenkor a gyógyszereket alkalmazni vagy valamilyen gyógynövénnyel telített folyadékkal itatni a babát - mindazonáltal okos dolog, ha kikéred előtte az orvos véleményét.

Még ha nem is jellemző, hogy a babádnak rendszeresen hascsikarásai lennének, néha bizony előfordul, hogy beszorul az, aminek a pelenkában kellene, hogy landoljon, és ez bizony ez eléggé megkeseríti a kicsi életét. Ha ilyesmire gyanakszol, akkor a gyógyszeres kezelés előtt egyszerűbb, "házi készítésű" módszert érdemes alkalmazni, fektesd a hátára és tornáztasd meg a lábait, egy esetleges lábbiciklizéssel megsegítve.

Büfiznie kell - A büfögés nem kötelező eleme az étkezés végezetének, viszont ha sírni kezd ebéd után, akkor lehet, hogy csupán egy jól irányzott böfögésre van szüksége. A babák szoptatáskor és cumizáskor is nyelnek levegőt, és ha az nem távozik időben, akkor kényelmetlenséget okozhat. Néhány babának rendszeresen beszorul a levegő a hasába, míg mások egyáltalán nem büfögnek vagy nem kell büfiztetni őket. Ha a szokásos büfiztetős módszerrel (hátsimogatás, lapogatás) nem akar összejönni az esemény, meg lehet próbálni a hasra fektetős módszert - néhány esetben ez is képes segíteni a problémán.

Túl meleg vagy túl hideg van - Ha a baba fázik, például amikor leveszed róla a ruhát a peluscseréhez vagy popsi-pucoláshoz, könnyen lehet, hogy sírással tiltakozik. Az újszülöttek szeretnek bebugyolálva lenni és imádják, ha melegen vannak - persze nem túl melegen. Alapjában véve érdemes úgy gondolkodni, hogy ahány réteg ruha rajtad van, nekik annál egyel több réteg kell ahhoz, hogy kényelmesen érezzék magukat. A babák kevésbé valószínű, hogy azért reklamálnak, mert túl meleg van - inkább a hideg miatt hajlamosak rázendíteni.

Valami egyéb apróság - A babákat olyan dolog is zavarhatja, amit nagyon nehéz kiszúrni; ilyen lehet például ha egy hajszál tekeredett a lábujjuk vagy az ujjuk köré, elszorítva a vérkeringést, ezt érdemes mindig elsőként ellenőrizni, amikor a baba látszólag ok nélkül sír. Vannak olyan babák is, akik nagyon érzékenyek arra, hogy ha a ruhában lévő címke dörzsöli a bőrüket, vagy ha a ruhának olyan az anyaga, ami ugyanezt teszi. Néha a legalapvetőbb dolog az, ami zavarja őket; ilyenkor segíthet az, ha beleképzeljük magunkat a helyébe: rossz íze van a cuminak, meg kell mosni, a tévéből jövő hang zavaró vagy pedig éppen a huzat útjában ül / fekszik.

Jön a foga - Nagyon fájdalmas lehet az a folyamat, amely során a fog keresztülvágja az ínyt - néhány baba ettől jobban szenved, mint mások, viszont általában elmondható, hogy egyik csöppség se ússza meg gond és probléma nélkül. Ha úgy látod, hogy a babádnak fáj valamije, de nem látsz rajta olyan jelet, ami indokolná, érdemes az íny tájékán keresni - ha az ujjaid egy keményebb kidudorodást éreznek, akkor az annak a jele, hogy az egyik fog bizony úton van.  Általában az első fog a negyedik és hetedik hónapok között bújik ki, persze nincs kizárva, hogy adott esetben ez korábban megtörténik.

Túl sok a környezeti behatás - A babák ugyan a körülöttük lévő környezetet figyelve tanulnak, de néha nehéznek bizonyulhat számukra felfogni az egészet - a fényeket, a zajokat és azt, hogy kézből kézbe kerülnek. A sírás jelezheti azt is, hogy egy időre elege van a "nagyvilágból" és valami kevésbé mozgalmas helyre vonulna anyával vagy apával.

Nem érzi magát jól - Ha elláttad egyetlen gyermeked alapvető szükségeit és még mindig sírdogál, az könnyen lehet valamiféle elkapott betegség jele. A lázmérés után célszerű megfigyelni a baba sírását, mivel a betegséghez kapcsolódó sírás kicsit másmilyen jellegű, mint az, amelyet akkor hallat, ha csupán éhes vagy fáradt. Ha valami "nem stimmel" a sírással, akkor nyugodtan hallgathatsz az ösztöneidre, és keressetek fel egy orvost. De lehet, hogy csupán rossz napja van. Neki is lehet, nem?

Ki gondoskodik a szülőkről? - A síró babák, amellett, hogy gondoskodást igényelnek, könnyen ki tudják készíteni a legtürelmesebb szülőket is. Szerencsére, ahogy nőnek, úgy egyre inkább kevesebb "sírással" is beérik. Addig azonban ne legyen bűntudatod, hogy néha magadról is gondoskodsz - ettől még nem leszel kevésbé gondos és szerető szülő. Ha már érzed, hogy kiborul a bili, próbáld ki a következő tippek valamelyikét:

  • rakd le a babát valami biztonságos helyre és hagyd, hadd sírjon egy kicsit, amíg pl. megiszod a teádat!

  • hívd fel valamelyik tapasztaltabb rokont vagy barátot, akiktől tanácsot kérhetsz!

  • kérj meg valakit, akiben megbízol, hogy vegye át egy időre a babát, és sétálj egyet!

  • némi csendes zenével próbáld megnyugtatni magad!

  • vegyél mély lélegzeteket!

  • emlékeztesd magad arra, hogy a baba nemsokára ki fogja nőni ezt a korszakot…