Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor kiderűl, hogy babát várunk

2009.08.14
 

 

 

Van, aki repesve várja, hogy megtudja, új életet hordoz a szíve alatt, van, aki meg is érzi, és van, akit szíven üt a pillanat, mert esetleg túl korán, vagy nem a megfelelő férfi mellett éli meg ezt... De mik is a várandosság tünetei, első jelei nagy nagy örömünknek, vagy épp izgalmunknak?

A vérzés kimaradása, ami a megtermékenyüléstől számítva nagyjából két héttel következik be, benne van a köztudatban. Ha ilyenkor a reggeli ébredési hőmérséklet 37 fok felett van, az megerősíti, hogy állapotosságról van szó. A terhességi teszt általában az elmaradt vérzés után körülbelül egy héttel válik pozitívvá, mivel pozitivitását a HCG nevű hormon okozza, melynek termelődése a beágyazódáskor indul meg.

Azonban előfordulhat, hogy a menstruáció nem marad el teljesen és sok nő amúgy is csak körülbelül tudja, a hónap melyik felében kéne megjönnie. Milyen egyéb tünetek utalhatnak arra, hogy ideje orvos véleményét is kikérnünk? Más jeleket is érzékelhetünk még a fogantatástól számított 15-20. nap körültől kezdve, tehát a menzesz elmaradásával egyidejűleg, hiszen a magzat ekkor kerül biológiai kapcsolatba az édesanyával.

  • A mellbimbó udvarának sötétebbé válása – a legelőször jelentkező tünetek egyike.
  • Érzékeny mellek, mellfeszülés. A terhesség alatt változik a mellek mérete. Növekedésük a szoptatást készíti elő. A korai szakaszban érzékenyebbé is válnak, ami néhány héttel később elmúlik.
  • Reggeli hányinger, hányás. A hányinger és a rosszullét sok várandós nőt érint terhességük 5. és 6. hete körül, sőt, már az első két hét után is, napi panaszokat okozva. Az első trimeszter vége felé fokozatosan megszűnik.
  • Székrekedés – főleg az első szakaszra jellemző.
  • Fáradtság, gyengeség. Rengeteg nőnek okoz problémát a fáradtság leküzdése az első időszakban, emögött azonban más okok is rejtőzhetnek.
  • A gyakoribb vizelés jellemző jelenség terhesség esetén. Szintén terhességre utalhat a gyakoribb vizelési inger. A méh növekszik és nyomja a húgyhólyagot. A progeszteron szintjének emelkedése a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben.
  • Megváltozott íz-, és szagérzékelés. Sok nő lesz kívánós, nagyon kíván bizonyos ételeket, vagy éppen ellenkezőleg, elutasít olyanokat, amelyeket régebben kedvelt. Az állapotos nők érezhetnek furcsa, fémes ízt is.

Apró jelekkel, saját testünkön keresztül testbeszéddel kommunikál először magzatunk és jelzi felénk, ’hahó mami, itt vagyok!’

Képek forrása: flickr.com