Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kisállat a gyerekszobában?

2009.07.24

 

 

Kisállat a gyerekszobában?

A kutatási eredmények szerint a gyermekszobába beengedett kutya vagy macska megelőzheti a későbbi életkorban kialakuló allergiás tüneteket, valamint az asztmát, és a szénanáthát.

 

Számos vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy ha a gyermekek az életük viszonylag korai szakaszában érintkeznek kutyával vagy macskával, akkor később az asztmás megbetegedések veszélye csökken. Tény, hogy léteznek olyan vizsgálati eredmények is, amelyek éppen az ellenkező megállapításra jutottak, és szerintük épp növekszik az asztma kockázata azzal, ha a kedvenceket a kisgyermekek közelébe engedjük. Ez a látszólagos ellentmondás pusztán csak annak az eredménye, hogy nem mindegy mennyi időre, és milyen gyakorisággal engedjük a háziállatokat a gyermekek közelébe.

 

Kutyaharapást szőrével?

A jelenlegi vizsgálatokat Németországban, Münchenben végezték el. A szakemberek 8216 gyermeknél vizsgálták meg, hogy a szőrös kedvencek milyen kockázati tényezőt jelentenek az asztmás megbetegedések szempontjából. A gyermekeket különböző csoportokba sorolták a kutatók az alábbi szempontok szerint: csak az első életévben érintkezett kisállatokkal, később már nem, az első életévtől folyamatosan érintkezik kisállatokkal, jelenleg tart kisállatot, de az első években nem. Továbbá, megkérdezték a szülőket is, hogy megengedték-e a lakásban tartott kisállatnak, hogy bemenjen a gyerekszobába. A szakemberek a vizsgálatok végén arra a megállapításra jutottak, hogy általánosan elmondható, nem jelent kockázati tényezőt az otthon tartott kisállat az allergiás megbetegedések szempontjából.

 

Nincs ok aggódni!

Mégis, az adatok arra mutatnak, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél folyamatosan kisállatot tartottak otthon, és bemehettek a gyerekszobába is, 67 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki asztmás megbetegedés, mint más gyerekeknél, és 45 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki valamilyen allergiás megebetegedés. A szakemberek azt feltételezik, hogy ha a gyermek első évétől kezdve beengedhető a macska a gyerekszobába, az egyfajta indikátor, és úgy tűnik, később védelmet nyújt az asztmás és allergiás megebetegedések ellen. Mindenesetre további kutatások szükségesek az otthon tartott kisállatok és az allergiás túlérzékenységet illetően.

 

Kép