Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pilates

2009.03.01

A PILATES módszer megalkotójának nevét viseli.


Rendszeres gyakorlással formásabb test, erős hasizom, erős hát, jobb testtartás, karcsúbb derék, testi és lelki kiegyensúlyozottság várható.

Joseph Pilates (1880 - 1967) fejlesztette ki a módszert. Németországban született. Beteges, vézna kisfiú volt, asztmában is szenvedett, és edzett, hogy változtasson saját testképén. 1914-ben Angliában érte a világháború, s így németként sorstársaival együtt internáló táborba került. A túlélés érdekében egy torna-gyakorlatsort dolgozott ki - sikeresen. A fogolytábor után a háborús sérültek rehabilitációs gyógytornászaként, keleti elemekre (a Jóga-iskolákra) és a görög-római katonai tornákra építve folyamatosan finomította technikáját, melyet „Test Kontroll” néven 1930-tól oktatni kezdett. A gyakorlatok talán ma sem lennének ismertek, ha Pilates később nem költözik az Egyesült Államokba, és nem tanítja meg a tornát egy táncpedagógusnak, aki elsőként saját növendékeinél alkalmazta.

 

 

 

 

A jóga teljes összpontosítását és egy speciális légzéstechnikát kapcsolt össze a gyakorlatokkal.

A módszer erő és nyújtó gyakorlatokkal edzi a testet, javítja a testtartást és hajlékonyságot. Elsősorban a változásról szól. Testünk állandóan változik, a sejtek megújítják magukat. Ez lehetőséget teremt, hogy fejlesszük magunkat, újra tanítsuk a testet és a szellemet, egyensúlyt teremtsünk a test és a lélek között. Lehetővé tesszük a test számára, hogy egészséges maradjon, és önmagát gyógyítsa.

Pilates hat alapelvet fogalmazott meg. Ezek a fogalmak érvényesek minden teremben vagy szabadban végezhető mozgásra, és a mindennapi életben is hasznukra válnak.

1. Légzés
A helyes légzés hatékony eszköz a mozgás könnyítésére, az eredmény fokozására, segíti a koncentrációt, ami szükséges a gyakorlatok végrehajtásához. A tudatos légzés segít a stressz kezelésében, és megnyugtatja a testet. A mellkasi légzést (oldallégzés) alkalmazzuk, a hasat behúzva tartjuk, de a teljes tüdőfelülettel lélegzünk. Orron lélegzünk be a mozdulat elvégzése előtt, és a gyakorlat során kilélegzünk szájon keresztül.

2. Koncentráció
A Pilates gyakorlatokban minden mozdulatnak van értelme. Az eredményesség egyik feltétele, hogy "jelen légy, itt és most". Testben, lélekben és a gondolatainkkal egyaránt. Nem hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, figyelmünket az elvégzendő feladatra összpontosítjuk. Koncentrálunk arra, hogy mi a helyes és mi helytelen, és összpontosítunk a részletekre.

3. Ellenőrzés
A módszer, amelyet Pilates az "Ellenőrzés Művészetének" nevezett, megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden egyes mozdulatot meg kell előre tervezni. Gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést minden mozgásnál.

4. Központosítás - Centrum
Egy erős középpont - a has, a hát alsó része, far, medence - minden mozdulatunk kiindulópontja. Ez olyan, mint egy szalag, amely a köldöktől kiindulva körben a hát alsó részéig, a csípő legalsó pontjáig tart. Ebből az erőközpontból indul ki az energia és áramlik a végtagok felé. Minden egyes gyakorlatsor végrehajtása előtt aktiváljuk az erőközpontot, mielőtt a többi izomcsoportot mozgásba hozzuk.

5. Pontosság
A pontosság növeli a hatékonyságot. A gyakorlatok elvégzésén kívül a minél pontosabb kivitelezésre is koncentrálunk.

6. Áramlás - mozgásfolyamat
A módszer a mozgást természetes folyamatában szemléli. A mindennapi életben a mozdulatok nem különülnek el, az egyikmozdulat kapcsolatban áll a másikkal.
A gyakorlás során koncentrálunk az áramlásra, a folyamatosságra. Ha így gyakorolunk, javul a test kiegyensúlyozottsága, koordináltsága.

A Pilates módszer terjedése során még két alapelvvel egészült ki: relaxálás és kitartás, az izmoknak kitartóknak kell lenni. Ezt fokozatossággal és rendszeres gyakorlással érjük el.

Lépésről - lépésre haladva, rendszeres gyakorlással a módszer könnyen elsajátítható. Korra, nemre, edzettségi szintre való tekintet nélkül vágjunk bele bátran!