Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyjunk jo-jo effektus nélkül, lassan

2009.11.03

Mindenki számára ismerős a történet: a múlt hónapban szépen lefogytam 4 kilót, de pillanatok alatt visszajött. Sőt lett még 2 kiló plusz! Ezt a jelenséget nevezzük jojó-effektusnak! Nem kell azonban túlmisztifikálni, hiszen igenis léteznek hatásos megoldások. Például, hogy fogyjunk szépen lassan és okosan!

 

A kalóriamérlegA kalóriamérleget legegyszerűbb módon egy bankszámlához hasonlíthatnánk, ahol épp anyagi helyzetünktől függően lesz a mérleg plusz vagy mínusz. Ha jó időket élünk és tudunk tartalékolni, akkor pozitív irányba lendül, ha költünk, pillanatok alatt elkezd fogyni a pénzünk.
Így működik ez a testben is. Plusz kiló akkor keletkezik, ha túl sok kalóriaszállítás történik, a mínusz pedig ezen kalóriák felhasználása. Azonban sajnos testzsír formájában sokkal könnyebben tudunk tartalékot képezni, mint „elfogyasztani” a felesleget. Vagyis ha túl magas a kalória bevitel (függetlenül az ételek minőségétől és összetételétől), akkor a plusz testzsír formájában felhalmozódik.
Ha pedig a sok zsírégető edzéssel, munkával csökken a testzsír, akkor sajnos többnyire az izomzat is csökken…

… tehát lassan fogyni sokkal jobb!


A negatív kalóriamérleg elérése több módon is lehetséges: vagy növeljük az össz-kalóriafelhasználást (sporttal például) és/vagy csökkentjük a kalória felvételt! Azonban a cél a kis kalóriadeficit! Ha ugyanis szigorú diétát végzünk, irdatlan mennyiségű edzéssel, akkor bekapcsol a szervezet védőmechanizmusa, és mert úgy érzi, „baj van”, még több zsírt tartalékol. Ha viszont okosan, kis deficittel dolgozunk, akkor testünk is „tudja”, hogy nincs szükség különböző intézkedésekre, tartalékolásra, tehát elengedi a felesleget.

Mérleg, a negatív irányba


A mérleg elmozdulását a mozgással, aktivitással felhasznált plusz kalóriamennyiség is befolyásolja. A kérdés csak az, melyik a legmegfelelőbb mozgásforma?

Általában az erő-, illetve a kardióedzések a legerősebb zsírégetők. Azonban a módszer itt sem mindegy…

Ugyanis gyors fogyásnál, amikor a súlyveszteség összesen nyolc kiló, akkor az fele-fele arányban jelent zsír, illetve izomvesztést. Ha azonban a fogyás lassabb, és ugyanannyi idő alatt „csak” négy kiló a veszteség, akkor az arány is megváltozik: ebből 3 kiló zsír és 3 kiló lesz az izom. Drasztikusabb fogyókúra hatására ugyanis a szervezet a legnagyobb „energiarablóit”, vagyis az izmokat kezdi csökkenteni.

 

Jót tesz egy megfelelően felépített erő-edzés is. Ez az izomtömeg javára javít az arányokon, és növeli az alapanyagcserét, valamint segít a csontritkulás és a hátfájás elkerülésében, a feszes test kialakításában. És egy jó súlyzós edzésnek 38 órás utóégető hatása is lehet!

 

Milyen a kardió- és milyen az erőedzés?Kardió-edzésekből mindenképpen olyat válasszunk, amely egyrészt nagyobb kalóriadeficitet eredményez, másrészt rendelkezik az úgynevezett utózsírégető hatással. Semmiképp se a zsírégető-zónában történő edzést favorizáljuk! Lehet, hogy arányaiban ugyan magasabb százalékban használ fel zsírt a szervezet, azonban az össz-energiafelhasználás (így a zsírfelhasználás is) egy közepes intenzitású terhelésnél, magasabb pulzusnál jóval nagyobb.

 

Jót tesz egy megfelelően felépített erő-edzés is. Ez az izomtömeg javára javít az arányokon, és növeli az alapanyagcserét, valamint segít a csontritkulás és a hátfájás elkerülésében, a feszes test kialakításában. És egy jó súlyzós edzésnek 38 órás utóégető hatása is lehet.

 

Van egy edzésforma, ami mindennél hatékonyabb. Nemcsak izmot épít, nemcsak zsírt éget, hanem mindezt egyszerre, és ráadásul egész nap. Ha a legrövidebb idő alatt szeretnél maximális eredményt, próbáld ki a Hot Iront!

 

 

A fitnesz világában csak úgy ömlik ránk a sok információ, és persze némelyikük teljesen ellentmond a másiknak. Sokáig a szakemberek is csak az állóképességi edzéseket propagálták, ha valaki fogyni szeretett volna, pedig hosszú távon nem ez a legjobb megoldás. Elmondjuk, miért.

 

Végül is mitől fogyunk?


Rövidtávon számos dologgal befolyásolhatjuk testsúlyunkat, azonban ezt hosszú távon megtartani csak okosan lehet. Az egyszerűség hatalma itt is érvényesül: ha kevesebb megy be, mint amennyi „kijön”, akkor az a valami fogy.

 

Magyarul, ha több kalóriát használunk el, mint amennyit megeszünk, a szervezet bontani fog – valamit. A legfontosabb, hogy mit is bont le: ha az izomzatot nem edzzük, nem tartjuk karban, bizony könnyen nyúl a szervezet ehhez, mint bontható anyag.Ha viszont a zsírszövetekből szeretnénk kevesebbet, dolgozni kell azon, hogy az izomzat megmaradjon. Ezt két módon tehetjük: vagy hirtelen jóval kevesebbet eszünk, aminek következtében lelassul az anyagcserénk, és megint csak zsákutcába futunk (a jojó-diéták alapja), vagy nagyobb energiafelhasználásra bírjuk a szervezetet– ami mindenhonnan nézve a legjobb megoldás.

  

Az erőedzés nyer


Kezdetben szinte mindegy, milyen fajta mozgást végzünk, ha ez rendszeres, és nagyobb intenzitású, mint a szokásos napi terhelésünk. A sporttal történő zsírtalanítás esetében már rég kimutatták, hogy az erőedzés hatékonyabb, mint az úgynevezett állóképességi (kardió) edzés. Ennek számos magyarázata van.Egyrészt logikus, hogy ha egy nagyon intenzív terhelésnek tesszük ki a szervezetet, akkor több energiát kell felhasználnia, mintha „zsírégető tartományban” kocogunk ugyanannyi ideig. A rövidtávfutók nem végeznek „zsírégető” edzéseket, mégis az erő- és robbanékonyság-edzések fázisában egyszerűen eltűnik a zsír a bőrük alól. Másrészt pedig egy jól megkomponált erőedzés, mint a Hot Iron, egy elképesztő dolgot okoz: úgynevezett utóégető hatást vált ki.

 

Zsírbontás egész nap


Az erőedzés során olyan terhelésnek tesszük ki az izomzatot, hogy az edzés során felhasznált kalóriákon felül, az utána következő 24 órában, nyugalmi állapotban is egy megnövekedett zsírfelhasználás zajlik.

 

Hogyan működik?

A Hot Iron 3-4 hónapos periódusokban épül fel, ezzel biztosítva a folyamatos fejlődést. Három nehézségi fokon tartanak órákat:


Először végig kell "küzdeni" 8-12 héten át Hot Iron 1-est (alapozás, alaptechnikák elsajátítása, erő-állóképesség javítása stb). Ezt követi a Hot Iron 2., amely szintén több hetes, de itt már összetettebb gyakorlatok vannak (fej fölötti mozgásokat is végeznek, hisz a tartóizomzat, az állóképesség erősebb), hosszabb továbbá az edzésidő is. A következő a Hot Iron Advenced / Cross. Az Advenced erő-állóképesség növelő edzés, a cross pedig hipertrófiás, vagyis izomtömeg növelő, ahol már csak 8-12-es ismétlésszámokkal folyik a munka!


A lényeg, hogy alapozó edzés szinte mindenkinek kell, és csak azok "mehetnek" tovább a 2-es szintre, akik konditermi edzésekre is járnak, vagyis akik ismerik az alaptechnikákat.

 Az izomzat az energiáját nagyrészt a zsírsavak oxidációjából nyeri, emellett glükózt is felhasznál az energianyeréshez. Így ha rendszeresen végzünk Hot Iron típusú órákat, javul az inzulinérzékenység, csökkennek a felborult szénhidrát-anyagcsere miatt bekövetkező gyulladásos folyamatok a szervezetben (ami egyébként az öregedés egyik legnagyobb gyorsítója), és természetesen fogyni fogunk, a lehető legstabilabb, legegészségesebb módon.

 

A Hot Iron előnyei:


● Hatékonyan, látványosan fogyaszt
● Nyújtott, tónusos izomzatot biztosít
● Védi és aktiválja az immunrendszert
● Csökkenti az izületek kopási kárait és a fájdalmakat
● Javítja a szívműködést
● Megnő a csontsűrűség
● Javítja a cukor-anyagcserét
● Elősegíti az emésztést
● Csökkenti a nyugalmi vérnyomást
● Javítja a testtartást
● Elősegíti a mozgékonyságot és a mozgásbiztonságot
● Oldja a stresszt, segít az alvási problémákon

 

 

Szerző: Szalka Andrea