Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Együnk pozitívan!

2009.08.10

Együnk pozitívan!

 Birta Brigitta

Együnk pozitívan! – Birta BrigittaAlig találni olyan embert, aki ne valamelyik diéta szerint élné mindennapjait. Pedig nagy hibát követünk el, ha fehérjében, szénhidrátban és zsírban próbáljuk a tökéletes étrendet meghatározni – állítják a pozitív táplálkozás hívei.

Több tucat fogyikönyv kínálja a tápanyagok arányainak biztos formuláját, egészségünk szempontjából azonban az ételek minősége sokkalta fontosabb, mint a kalóriák száma. Ahhoz, hogy létfontosságú tápanyagokhoz jussunk, nincs szükségünk energiaszeletekre és különböző wellnessételekre, csupán a jól megszokott és bevált élelmiszer-választékra. A valódi ételeken van a hangsúly, azokon, amelyeket a nagymamánk is annak tart, nem pedig azokon, amelyeket becsomagolva lehet kapni.
Életünk során hozzávetőleg 60-70 tonna élelmiszert és körülbelül 50 000 liter folyadékot veszünk magunkhoz, már csak ezért sem mindegy, hogy ezek miből állnak.
A WHO kimutatása alapján évente ugyanannyian halnak meg helytelen táplálkozás következtében, mint alultápláltság miatt. Számos olyan összetevője van ételeinknek, amelyek az „azonosítatlan” kategóriába tartoznak. Ilyenkor felmerül a kérdés, amelyet oly találóan fogalmazott meg Claude Fischer amerikai szociológus: „Ha az vagy, amit megeszel, és nem tudod, mit eszel, akkor tudod, ki vagy?”

A Slow Food mozgalom
Elsőként a 80-as években Olaszországból indult Slow Food mozgalom fogalmazta meg azt az alapgondolatot, miszerint jogunk van a nyugodt evéshez és az ízek élvezetéhez.
A kezdeményezés már elnevezésével is egyértelműen és szándékosan a fast food étkezési stílus ellentétét jelentő nyugodt és figyelmes táplálkozásra buzdít. A követők szerint mindnyájan a „gyors élet” rabjaivá váltunk, ami tönkreteszi szokásainkat és az otthon nyugalmát. A Slow Food különböző programok segítségével tanít arra, hogyan óvjuk meg magunkat a sebességtől és a gyorséttermek negatív hatásaitól. Változatos rendezvényeket szerveznek: farmlátogatást, közös betakarítást, kirándulást, múzeumlátogatást, borkóstolót, a repertoár pedig egyre csak bővül. Már Magyarországon is rátalálhatunk néhány csoportra, ilyen például a fővárosi Régi Jó Ízek Barátai vagy a debreceni Cívis Konvívium.

Étkezés=élvezet